Hlavní navigace

Zábava na počítači i na internetu

1. 12. 2008

Sdílet

Jaké jsou dnešní možnosti herního vyžití? Velmi dobré, na své si přijdou všichni: začátečníci, pokročilí, m...


Jaké jsou dnešní možnosti herního vyžití? Velmi dobré, na své si přijdou všichni: začátečníci, pokročilí, mladí i staří.

Počítače a herní konzoly dávno pronikly spolu s internetem do většiny českých domácností, o pracovištích ani nemluvě. S tím, jak se rapidně rozšířil zástup jejich uživatelů, vzrostl také několikanásobně počet lidí, hledajících na počítačích zábavu. Dávno jsou pryč časy, kdy bylo hraní videoher pouze doménou školou povinných dětí. Dnešní dospělý si také rád zahraje. Jenomže vyznat se v záplavě pojmů jako RPG, RTS, FPS, deathmatch, loot, adventura je téměř nadlidský úkol. Proto většina herních nováčků sáhne po jednoduchých hrách, jako je solitér, obsažený přímo ve Windows. Hrál ho asi každý, kdo byl s počítačem chvíli o samotě. Právě karty a jiné jednoduché hry jsou vytvářeny pro takzvané příležitostné hráče (často se označují anglickým slovem „casual“), kteří hledají rychlé odreagovaní, bez nutnosti učit se komplikované herní postupy velkých her.

Rychlovky v prohlížeči

Karetní hry a různé logické hříčky, s nimiž si mnoho zaměstnanců krátí nudnou pracovní dobu, patří k nejpočetnější skupině jednoduchých her. Na internetu se jich dá najít mnoho, za nulovou nebo minimální cenu. Jejich provedení je dvojí – jednak jako běžný program spuštěný přímo na počítači, nebo jako flash hratelný přímo ve webovém prohlížeči. Nabídka jak her, tak stránek nabízejících „flashovky“ je velká. Flashové hry nejsou pouze logické, existují snad ve všech žánrech, najdete mezi nimi hopsačky, závody, nejrůznější střílečky nebo dokonce hry erotické. Jejich největší předností je maximální zjednodušení herního konceptu, spouštění přímo v prohlížeči a snadné sdílení s kamarády včetně dosaženého skóre. Není proto divu, že mnoho firemních sítí podobné stránky z pochopitelného důvodu blokuje.
Dalším „morem“ pracovní morálky se staly webové on-line hry. Nejčastěji se jedná o tahové strategické nebo soubojové hry, kde se staráte o své území či postavu. K nejznámějším patří Travian a Bitefight. Je to nový trend internetové zábavy, ačkoliv v podstatě nepřináší nic nového, ovšem díky možnosti hrát proti živým lidem a díky velmi zjednodušeným a každému přístupným pravidlům se staly masovou záležitostí po celém světě, včetně Česka. Označení „mor“ je namístě, protože tyto hry se jako nějaká nákaza šíří internetovými diskuzemi a komentáři, kde se objevují odkazy, jež přinášejí tomu, kdo je umístil, ve hře nějaký profit. Od webových on-line her je jen kousek ke skutečnému multi-
playeru neboli skupinovému hraní. Pomalu se začínají objevovat „opravdové“ multiplayerové hry, hratelné přímo z webového prohlížeče. Například id Software, tvůrce známého Doomu a průkopník multiplayeru, připravuje akční hru pro více hráčů, na kterou vám bude stačit pouze prohlížeč. Ale podobných projektů je zatím opravdu málo.

Opravdové hraní

Jakmile někdo ochutná takové hraní si s počítačem, mnohdy pokračuje k „velkým“ hrám, které toho nabízejí o poznání více, s hlubším herním zážitkem. Ale jsou také těžší na ovládání a pochopení. Začínající hráč se musí naučit mnoho nového. Proto bývají takovými vstupními branami do světa komerčních her automobilové závody a sportovní simulace. Dalších herních žánrů a jejich stylů existuje nepřeberné množství a navíc se vzájemně prolínají. Ovšem k základům, s nimiž se setká každý hráč a které je potřeba znát, patří pojem RPG (Roleplaying Game), neboli hry na hrdiny. Zde musíte svého hrdinu provést světem plným nástrah a nebezpečí, kde vás kromě různých nepřátel čeká i napínavý příběh, rozhovory se zajímavými postavami nebo náročné úkoly, jejichž plnění vede ke zdárnému rozlousknutí dějové zápletky. Za většinu úspěšných herních akcí vám pak naskakují zkušenosti, což potažmo vede i k zdokonalení hrdiny, jenž si může troufnout na silnějšího nepřítele. Do této skupiny her patří třeba Diablo nebo nejnovější hit Mass Effect.
Holdujete-li spíše válečnickému umění, zabřednete hlavně do žánru strategií, kam spadají jak ultra-realistické tahové bitvy, tak zjednodušené boje v reálném čase (RTS). V tom druhém případě jde v kostce vždy o vybudování fungující základny, výcvik armády a zničení nepřítele. Typickými zástupci strategií jsou hry ze série Command & Conquer nebo třeba Starcraft. Nejoblíbenější žánr představují střílečky z pohledu vašich vlastních očí (FPS) a akční hry vůbec. Ty vesměs nabízejí dynamickou zábavu, rychlý spád, překvapivé a někdy i hororové momenty, spoustu krve (nebo zeleného čehosi, pokud se jedná o vetřelce z vesmíru) a v neposlední řadě úchvatné grafické zpracování, které udává aktuální trend v počítačové grafice. Vzpomeňme například na Doom III nebo Crysis. Vychutnání všech detailů takových her si ovšem vyžádá nemalé investice do hardwaru.

Je čas na skutečný boj

Po důkladném osvojení hry proti umělé inteligenci přijde na řadu další krok – a to hraní proti živým spoluhráčům nebo po jejich boku (tzv. kooperace). Na výběr máte ze dvou možností. První z nich je multiplayerová část vaší oblíbené hry, v níž se přes místní síť nebo internet utká malý počet hráčů, a to třeba na jedné strategické mapě nebo v bojové aréně akčního klání. Hodně hráčů také virtuálně závodí nebo sportuje, dokonce se například ve fotbale či hokeji hrají regulérní ligy. Na druhé straně existují obrovské virtuální světy, žijící vlastním životem, do nichž se připojíte prostřednictvím speciálního herního klienta. Takové ryze on-line projekty nesou označené Massively Multiplayer Online (MMO) a jsou skutečně masivní. V jeden okamžik může být připojeno na vyhrazeném serveru, kde je v reálném čase virtuální svět umístěn, až několik desítek tisíc lidí – a všichni spolu navzájem komunikují, obchodují, utvářejí společenství (gildy), vyrážejí na dobrodružné výpravy nebo bojují proti sobě navzájem. K nejznámějším on-line světům patří bezesporu World of Warcraft, jenž v současnosti hraje kolem osmi milionů lidí po celém světě. Nevýhodou MMO her však často bývají měsíční poplatky ve výši zhruba tří set korun, bez jejichž uhrazení se k serveru zkrátka nepřipojíte. Ale nezoufejte, existuje řada kvalitních projektů, za něž po nákupu originálky dál nic neplatíte, příkladem budiž skvělý titul Guild Wars.

Herní skříňky

Spousta lidí, jež propadla kouzlu videoher, časem zjistí, že hraní u monitoru počítače není vždy tak pohodlné jako sledování televizní obrazovky v pohodlí křesla nebo gauče. Navíc občasné problémy s instalací, možné padání programu nebo neustálá výměna hardwaru k uspokojení krvavých herních nároků chuť do hraní také nepřidá. Zde se nabízí možnost pořídit si herní konzolu, kterou stačí zapnout, vložit duhovou placku, rozvalit se a hrát. V současné době se na výsluní tzv. next gen konzol vyhřívá „svatá“ trojice Sony PlayStation 3, Microsoft Xbox 360 a Nintendo Wii. První dvě nabízejí podobné spektrum her a vůbec srovnatelné herní vyžití jako počítač, ovšem Wii je něco naprosto jiného. Začínajícímu hráči nabízí unikátní bránu do světa videozábavy, a pokud tuto konzolu přinesete na nějaký večírek, určitě sklidíte nemalý ohlas. Hlavním lákadlem Wii je totiž ovládání, které reaguje na pohyb. Zde vzniká prostor třeba pro různé taneční soutěže nebo jiné pohybové hry – i taková simulace tenisu vám rozproudí krev v žilách, pokud musíte mávat rukou, jako byste v ní drželi raketu.
Když se chcete herně vyžít na cestách autobusem, vlakem nebo třeba na dovolené u moře, můžete sáhnout po malé herní konzole, takzvaném handheldu. Takový přístroj se hravě vejde do kapsy a s trochou nadsázky bychom mohli říci, že se vlastně jedná o moderního nástupce klasické ruské ruční hry Vlk a zajíc. Na poli dnešních handheldů s převahou vládne Nintendo se svým DS, které nabízí stejně jako Wii zcela jiný pohled na hry. K ovládaní používáte stylus nebo vestavěný mikrofon, do něhož například říkáte povely pro svého virtuálního psíka. Nintendo není na trhu jediné, konkurencí mu je PSP od Sony, ovšem to se snaží nabízet srovnatelné hry jako velké konzoly, jen na menší obrazovce.

Za zábavu se platí

Nic není zadarmo, ani hry ne. Ovšem nemusíte mít strach, že všechny hry jsou příliš drahé, to platilo dříve, dokud je do Česka dovážela pouze jedna firma. Dnes jsou ceny díky konkurenci stlačeny podstatně níže. Budgetové neboli nízkonákladové (a většinou méně kvalitní) hry stojí mezi jednou až třemi stovkami korun. Cena špičkové novinky výjimečně přesáhne hranici tisíce korun, většinou se pohybuje mezi 699?Kč až 999?Kč, mnohdy s kvalitním dabingem nebo alespoň s českými titulky. Komu se i to zdá dost, může počkat na zlevněné edice, vycházející často už po roce od vydání s cenou v rozmezí dvou až tří stovek. Každopádně se ale vyplatí nákup her přes internet, kde většinu titulů pořídíte podstatně levněji. Na druhou stranu je zarážející, že hry jako produkt elektronického věku lze jen zřídka zakoupit elektronickou cestou, tedy jako digitální download. Výjimkou jsou například některé tituly od Electronic Arts nebo komplexní služba Steam od Valve, tvůrce jedné z nejznámější akčních sérií – Half-Life. Potěšující je, že k těm několika málo on-line distribučním službám patří český Sprocket, jenž provozuje společnost IDEA Games.
U konzolových her je to s cenami o poznání horší. Jen málokdy se suma pohybuje pod hranicí patnácti stovek, většinou se spíše blíží k hranici dvou tisíc. Navíc se v podstatě nesetkáte s počeštěnou hrou, a proto je znalost angličtiny pro hraní více než žádoucí. Levné edice starších konzolových her sice existují, ale i jejich ceny se pohybují kolem tisícovky.
Jak je vidět, hrám patří velká budoucnost. Dříve nebo později ze sebe smyjí stigma zábavy pro omezenou skupinu podivínů a stanou se stejnou součásti zábavy jako film nebo hudba. Hry a jejich příběhy pravděpodobně začnou oslovovat konkrétní cílovou skupinu, objeví se ve velké míře emoce, především láska, a začnou reflektovat aktuální politické a společenské dění – přesně jak to dělá film.



Call of Duty 4: Modern Warfare

Moderní válečné drama se strhující atmosférou a přímo hollywoodskou výpravou. Střídavě v kůži amerického a britského vojáka projdete Blízký Východ a Rusko, kde musíte zastavit potencionální hrozbu jaderných hlavic. Dostanete se i do blízkosti Černobylu. Málokterá střílečka vás dokáže tak pohltit.

Mass Effect

Sci-fi RPG od matadorů žánru BioWare. Jako takzvaný Spector pomáháte bránit galaxii před odpadlíkem z vlastních řad. Ovšem postupně zjišťujete, že se věci mají trochu jinak a roztáčíte kola epického příběhu, který vás protáhne nejzapadlejšími kouty galaxie a vezme vás na povrch spousty planet.

Grand Theft Auto IV

Čtvrtý díl série, kterou díky velké kontroverznosti a několika žalobám zná asi každý, musíme na sto procent doporučit. Nabízí volný pohyb po obrovském městě, v němž můžete dělat téměř cokoliv – od obchodu až po zločin. Tentokrát se jako hlavní hrdina představí ruský imigrant Niko Bellic, začnete od malého mafiánka a skončíte jako velké kápo.

Super Mario Galaxy

Maskot Nintenda Mario se dostal do galaktického dobrodružství a opět dokazuje svůj oprávněný status nejlepších plošinovek. Ovládaní je přizpůsobené pohybovému senzoru Wiimote, nehrajete tedy pomocí klasického gamepadu, ale pohybem rukou v prostoru. Grafickým stylem vypadá Mario na dětskou hru, ale nedejte se zmást: pobaví každého, kdo si chce hrát.

Army of Two

V kooperativní akční hře Army of Two je velký důraz kladen na spolupráci s parťákem. Pokud nemáte po ruce živého spoluhráče, zastoupí ho umělá inteligence, ale mnohem zábavnější je zapojit někoho z rodiny nebo přátel. Herní náplní jsou vojenské mise dvojice žoldáku, od těch jednoduchých až po ty, na jejichž úspěchu závisí světový mír.

Assassin’s Creed

Tajemný zabiják – rozumějte vy – se ve středověku snaží zastavit křížovou výpravu do Svaté země. Svého svěřence vidíte z pohledu třetí osoby. Hra se odehrává ve třech městech, kde se pohybujete nejčastěji po střechách nebo v temných koutech. Právě lezení po budovách je zpracováno opravdu výborně, stejně tak pohyb mezi lidmi nebo šermířské souboje.

Burnout Paradise

Máte velké město, hodně aut a nejlepší kolizní model – co s tím uděláte? Samozřejmě budete bourat a kochat se tou zvrácenou krásou destrukce. Připravte se na závody, kde se na realizmus nehraje, což ale na zábavnosti hře neubírá. Svoje jezdecké a destrukční schopnosti můžete vyzkoušet v bezpočtu herních režimů, sami proti počítači či živým protivníkům.

Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Další díl kultovní sci-fi strategické série i pod taktovkou EA nabízí vynikající porci zábavy. Svět je zamořen zelenými krystaly tiberia, které jsou sice zdrojem velké energie, ale také předmětem války mezi GDI (ti hodní) a NOD (ti zlí). V třetím díle navíc přibyla nová strana, návštěvníci z vesmíru – Scrinové.

Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Láká vás výlet za dobrodružstvím do nitra nádherné Středozemě? Vynikající MMORPG Lord of the Rings Online vám nabízí možnost stát se hobitem nebo hraničářem a pustit se po stopách Froda, Aragorna, Elronda a dalších hrdinů. Herní svět nabízí obrovské množství questů, postav, zbraní i jiných předmětů a velkou porci zábavy s dalšími hráči z celého světa.

Bavte se zadarmo doma i v kanceláři

Pokud se chcete v rychlostí odreagovat v práci a solitér vás dávno přestal bavit, je nejlepší zabrousit na internet a využít služeb některého ze serverů zabývajících se jednoduchými hrami na pár minut. Jsou tvořeny nejčastěji ve flashi, díky čemuž dobře vypadají a vaše internetové připojení příliš nezatíží. Drtivá většina serverů si snaží navzájem konkurovat, takže pokud jeden z nich přijde s novinkou, rychle se rozšíří i na ostatní, proto mezi nimi není nějaký zásadní rozdíl. Ke stěžejním vlastnostem patří možnost hraní s přáteli a různé žebříčky nehranějších her nebo nejlepších hráčů. Některé portály umožňují hraní nejen z počítače, ale také z dalších zařízení, připojitelných k internetu – mobilní telefony, IPTV, případně přes ICQ. Her nabízejí nepřeberné množství ze všech žánrů, včetně úplných hloupostí – naštěstí u každé hry naleznete uživatelské hodnocení, které ty nejlepší a nejhranější kousky řadí na začátek a není je potřeba zdlouhavě hledat. Některé servery si jsou dobře vědomy, kdo na nich nejvíce hraje, a mají na stránkách umístěný takzvaný „boss key“, který rázem změní stránku na něco, co vypadá jako práce. Zde nabízíme několik tipů: www.ceskehry.cz, www.geewa.com/cs, www.kralher.cz, hry.atlas.cz, www.flashhry.cz, www.1000her.cz.
Webové hry

Webové herní aplikace představují dlouhodobější herní aktivitu na internetu, i když vlastní doba hry je paradoxně krátká a občasná. Protože hra běží na vzdáleném serveru a ne u vás na počítači, její čas neustále ubíhá, a to i když se odpojíte. Proto se také doba potřebná např. pro těžbu surovin počítá v řádu hodin. Před spaním zadáte úkoly a ráno jsou hotové. Náruživého hráče webovek poznáte jednoduše – jakmile někde uvidí počítač s internetem, už kontroluje postup ve hře. U nás se nejčastěji setkáte s dvojící her Travian a Bitefight.

Travian www.travian.cz

Tady si můžete vybrat ze tří národů: Římanů, Galů a Germánů, navzájem se trochu odlišujících ve svých vlastnostech. S vybraným národem anektujete území a bráníte to svoje, stavíte budovy, které vám zajistí ekonomickou a vojenskou prosperitu.

Bitefight www.bitefight.cz

Vyberete si, zda se přidáte do řad upírů, nebo vlkodlaků, a svoji postavu trénujete v boji proti ostatním. Za vítězství v soubojích sbíráte peníze a zkušenosti, které následně zúročíte v lepším vybavení a nových schopnostech.

Byl pro vás článek přínosný?