Hlavní navigace

Zabezpečení virtualizace vázne, prý není potřeba

5. 5. 2012

Sdílet

 Autor: Fotolia.com
Evropští uživatelé jsou přesvědčeni, že bezpečnostní rizika ve virtuálním prostředí jsou nižší nebo dokonce výrazně nižší než ve fyzické infrastruktuře.

Více než polovina firem, které zavedly nebo plánují v brzké době zavést virtualizační technologii, zatím neplánuje implementaci relevantních bezpečnostních prvků pro svá virtuální prostředí. Tento znepokojující údaj vyplývá z nedávného průzkumu, jejž provedla agentura O+K Research pro společnost Kaspersky Lab.

Průzkum probíhal mezi IT manažery středních a velkých firem, které již virtuální infrastrukturou disponují, nebo plánují její implementaci v dohledné době.

Průzkum proběhl v březnu 2012 a potvrdil, že virtuální infrastrukturu využívá stále více firem. Virtualizaci serverů v současné době implementuje nebo již implementovalo 62 % evropských firem, 35 % firem se připravuje na implementaci virtuální desktopové infrastruktury a 33 % na virtualizaci datových úložišť.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že firmy již mají s používáním virtualizačních technologií značnou zkušenost – v Evropě jde o bezmála dva roky.

Přibližně 42 % evropských odborníků pracujících v IT se navíc domnívá, že bezpečnostní rizika ve virtuálním prostředí jsou nižší nebo dokonce výrazně nižší než ve fyzické infrastruktuře. Třetina pak má za to, že tato rizika jsou v obou prostředích přinejmenším stejná.

soutez_casestudy

Míra zavádění speciální bezpečnostní technologie ve virtualizovaných prostředích je nebezpečně nízká: 55 % evropských firem o bezpečnostní řešení pro virtuální infrastrukturu buď vůbec nemá zájem, jiné o něj sice stojí, ale jejich nasazení neplánují. Implementaci bezpečnostních technologií pro svá virtualizovaná prostředí potvrdilo pouhých 18 % evropských společností.

„Tento průzkum ukazuje, že povědomí o bezpečnostních rizikách virtuálních prostředí je mezi firmami velmi nízké. Jsme přesvědčeni, že bezpečnosti virtuální infrastruktury je třeba věnovat maximální pozornost. Většina společností je totiž současně vystavena bezpečnostním rizikům jak ve virtuálních, tak fyzických prostředích.“ upozorňuje produktový ředitel společnosti Kaspersky Lab Konstantin Voronkov.

Byl pro vás článek přínosný?