Hlavní navigace

Zájem o blockchain roste, jako službu ho nabízejí i velké firmy

24. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia © iconimage
Oracle se připojuje k IBM, SAP a Microsoftu a nabízí nově vlastní blockchain-as-a-service (BaaS) pro podniky. Technologii distribuované účetní knihy chce poskytovat těm zákazníkům, kteří se obávají vysokých nákladů při osvojení technologie.

Při nedávném oznámení Oraclu firma potvrdila dostupnost plně spravovatelné blockchainové služby Blockchain Cloud Service, skrze kterou mohou podniky automatizovat své transakce a procesy. Zpětně nezměnitelná elektronická účetní kniha je vhodná například ke sledování toho, kde v dodavatelském řetězci se nachází zboží nebo vyřizování finančních transakcí zákazníků.

Počet BaaS služeb během posledních let vytrvale roste, což podnikům umožňuje v praxi otestovat blockchain bez obřích interních nákladů. Dalšími poskytovateli BaaS služeb jsou kupříkladu IBM, HPE, Microsoft, SAP a AWS.

Představení BaaS Oraclu proběhlo už minulý rok v říjnu na veletrhu OpenWorld. Služba je založena na open source platformě Hyperledger Fabric, kterou spravuje Linux Foundation. Hyberledger Fabric slouží k vybudování podnikových blockchainových sítí.

Oracle mimo jiné jmenoval několik společností, kteří již jeho blockchainovou službu testují, mimo jiné jde o společnosti CargoSmart, Intelipost nebo Solar Site Design.

Lionel Louie, obchodní ředitel firmy CargoSmart, která poskytuje systém pro správu přepravních zásilek, využívá blockchain Oraclu k vytvoření průmyslové blockchainové sítě, na kterou bude napojena mezinárodní přeprava. V současnosti podle Louieho stále velká část přepravních společnosti využívá zastaralé papírové metody.

„Naše řešení vytvoří digitální základ důvěryhodné správy dokumentace přepravních zásilek napříč celým odvětvím. Odesílatelé, přeposílatelé, lodní přeprava, kamiony i celní úřady mohou efektivněji spolupracovat na této platformě, která poskytne jedinou a skutečnou variantu dodavatelského řetězce, přístupnou všem zúčastněným stranám,“ popsal Louie v e-mailu pro Computerworld.

Spolu s blockchainem využije CargoSmart i další služby Oraclu, mimo jiné jde o Identity Management Cloud, Process Cloud, Integration Cloud a Java Cloud.

Díky blockchainu už obchodní partneři nebudou muset využívat centralizovanou databázi pro záznam svých transakcí, „kterou může změnit a ovlivnit třetí strana,“ popsal Louie.

„Každá firma v síti bude mít k dispozici nezměnitelnou distribuovanou účetní knihu, která je v celé síti identická; uvidí ty samé podrobnosti co všichni ostatní. To by mělo pomoci minimalizovat hádky a rozdíly v dokumentaci v celém našem odvětví,“ dodal.

soutez_casestudy

Protože je Blockchain Cloud Service je vystavěna na Hyperledger Fabric platformě, slouží k podobnému účelu. Jde o vývojářskou platformu, kterou mohou firmy využít k vybudování vlastní sítě. Oracle tvrdí, že jeho služby umožňují blockchain snadno integrovat do Oracle SaaS a aplikací třetích stran, které už zákazník používá nebo používat bude. To samé platí pro další blockchainové sítě a PaaS služby Oraclu.

Blockchain Cloud Service jde využívat i bez smlouvy, a to skrze princip pay-as-you-go, nebo pomocí pravidelných měsíčních, ročních nebo dokonce víceletých nabídek. Zákazníci si také mohou službu vyzkoušet na 30 dní zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?