Hlavní navigace

Zakousne Puma Santa Rosu?

20. 5. 2007

Sdílet

Zdá se, že špatné finanční výsledky poslední doby AMD skutečně nakoply. Ve snaze bojovat s Intelem a jeho novou notebookovou architekturou „Santa Rosa“ oznámilo AMD nový mobilní čipset a procesory pod označením „Puma“.

soutez_casestudy

AMD získalo koupí ATI nejen řadu grafických karet, ale hlavně volné výrobní kapacity pro vlastní čipové sady, což hodlá využít právě pro Pumu. V mobilní oblasti se AMD na Intel chytá jen těžce, zatím používá mírně upravené verze svých desktopových procesorů, proto se snaží dělat vše pro to, aby na tomto lukrativním trhu konečně více uspěla.


Puma vznikne kombinací mobilního procesoru „Griffin“ a nového čipsetu RS780. Výsledkem bude systém s lepší spotřebou energie, vyšším výkonem pamětí a větší šířkou pásma procesoru, tedy celkově vyšším výkonem, než je tomu u současných mobilních procesorů Turion. Výrobci budou mít možnost kombinovat procesory Griffin i s jinými čipovými sadami, ale tím přijdou o část možností správy spotřeby energie.

Plány AMD jsou sice hezké, ale nějaký čas to ještě potrvá, první počítače s Pumou se k zákazníkům dostanou nejdříve v prvním čtvrtletí 2008, spíše ale až v polovině roku. Dobrou zprávou pro budoucí zájemce však je, že už nyní existují prototypy notebooků s Pumou.

Pokud se AMD zdaří správné načasování, trefí se s Pumou do doby, kdy budou zákazníci masivně vyměňovat notebooky pracující na XP za Vista Ready a budou slyšet na podporu DirectX 10.

Podle AMD bude Puma rychleji bootovat a „probouzet se“ z režimu spánku podobně jako Santa Rosa, protože stejně jako Intel i AMD doplní pevný disk další vrstvou cache v podobě flash disku (solid state flash disk – SSD).

Puma je také dalším krokem AMD na cestě k vytvoření integrovaného čipu, na kterém je procesor i grafická karta, a to do roku 2009. Což je zvláště vhodné v souvislostí s velmi drahým nákupem ATI. AMD již delší dobu nabízí mobilní procesory Turion, nicméně ty mají stejnou architekturu jako Opteron, Athlon a Sempron. Griffin je v tomto směru posunem k plnohodnotnému mobilnímu procesoru, jenž je navržen speciálně pro přenosné počítače a se současnými dvoujádrovými procesory by měl mít společný hlavně výrobní technologii 65 nanometrů.

Jinak je ale Griffin změněn v řadě směrů: využívá novinky nabízené Windows Vista, například vylepšenou kontrolu režimu spánku. Novinkou je, že jakmile je počítač napájen jen z baterie,, procesor přepne z výkonnější externí grafické karty na integrovaný a úspornější grafický čip.
Tak držme AMD palce, ať se jim povede. Čím větší konkurence, tím lepší a levnější počítače pro nás.

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?