Hlavní navigace

Záplavy v Thajsku výrazně poškodí IT průmysl

25. 10. 2011

Sdílet

 Autor: © mhp - Fotolia.com
Mohutné záplavy, které postihly Thajsko a podle odhadů budou trvat ještě asi měsíc až měsíc a půl, výrazně poškodí tamější výrobu počítačových komponent. Očekává se, že ceny proto rychle vyskočí vzhůru.

Thajsko trápí největší povodně za posledních 50 let a mají na svědomí již stovky lidských životů a další desetitisíce obyvatel bylo evakuováno. Jejich důsledkem je ale také zastavení provozu v řadě továren velkých výrobců, mezi postiženými je například Western Digital či společnost ON Semiconductor. Před výpadkem dodávek varovala i společnost Seagate a analytici se domnívají, že na trhu s pevnými disky lze v blízké době očekávat nedostatek zásob a růst cen a situace by měla trh ovlivňovat i několik následujících čtvrtletí. Co se týká společnosti Western Digital, zhruba 60 % jejích disků pochází právě z Thajska.

Některé z továren v Thajsku jsou díky povodním jen odříznuté, jiné jsou ale i poškozené, jak informovali například zástupci společnosti Microsemi, jejíž továrna v městě Ayutthaya na sever od Bankoku byla poškozena, protože do ní vnikla voda. Stejný problém hlásí i společnost ON Semiconductor, která měla svoji továrnu v podobné lokalitě. Problémy potvrdila i firma Hutchinson Technology, která díky povodním přesouvá výrobu do USA, aby mohla nadále pokrýt požadavky zákazníků.

Také společnost Sony informovala na konci minulého týdne, že byla díky povodním přinucena odsunout uvedení svého nového fotoaparátu a snížit produkci dalších modelů kvůli situaci v Thajsku. Mělo se jednat o high-endový model Nex-7, jehož uvedení se kvůli přesunutí výroby do jiné továrny odsouvá o měsíc, ale Sony by chtělo v každém případě stihnout ještě silnou předvánoční sezónu. Snížení produkce se pak dotklo např. nového modelu SLR fotoaparátu Alpha 65, který byl již uveden v některých státech.

Celkově byly v Thajsku povodněmi zasaženy stovky továren z nejrůznějších odvětví, od výroby aut až po hi-tech elektroniku. Následuje video zachycující situaci ve městě Ayutthaya:

Byl pro vás článek přínosný?