Hlavní navigace

Zátěžové testy smartphonů s Androidem - 1. díl

30. 7. 2012

Sdílet

Pojem kapesní počítač již u dnešních smartphonů nepředstavuje pouhou nadsázku. Výkon mobilních telefonů se razantně zvyšuje a na scénu přichází množství benchmarků umožňujících důkladná srovnání. Prověřte také svůj Android.

1. díl - Úvod, Jak začít s měřením výkonu, Před spuštěním testů

 

Jak výkonný je váš smartphone? Tato otázka by ještě před deseti lety nedávala valný smysl, avšak s postupem času jsme na svých mobilních zařízeních, ať už se jedná o smartphone či tablet, čím dál tím více závislí, používáme je pro každodenní práci a výrobci hardwaru musí držet krok s potřebami moderních uživatelů. Proto se dnes měření výkonu mobilních zařízení běžně provádí a může představovat jeden z hlavních faktorů pro výběr toho kterého nového zařízení bok po boku s použitým operačním systémem a vzhledem zařízení.

Bohužel se mnozí uživatelé smartphonů nechají nalákat do stejné pasti, do níž po mnoho let padají spotřebitelé vybírající nový desktop: Podívají se na seznam specifikací, všimnou si vyššího taktu procesoru případně většího počtu jader a na základě těchto informací se domnívají, že zařízení zkrátka musí být rychlejší než jiné s papírově horšími parametry. Mýtus o vysoké frekvenci procesoru, tak jak jej známe z devadesátých let, je zpět, aby zmátl uživatele ve zcela novém tržním segmentu.

Procesory, jež pohánějí dnešní smartphony a tablety, bežně spadají do kategorie tzv. SoC (z angl.. System on a chip – systém na chipu), kdy velice záleží na architektuře čipu a provázání se systémem, na němž zařízení běží. Samotný takt zde hraje až druhé housle. Ve výsledku se situace má tak, že smartphone vydaný před několika měsíci může být taktován na stejné nebo dokonce vyšší frekvenci, jako čerstvě vypuštěná novinka, avšak architektura jeho čipu může být navržena neefektivním způsobem, což ve výsledku zapříčiní pomalejší běh systému. Významnou roli zde hraje také grafická jednotka, která centrální výpočetní jednotku doplňuje a značnou měrou se podílí na celkovém výkonu, množství operační paměti a použitý OS či jeho verze.

Suma sumárum, seznam specifikací zdaleka nevypovídá o opravdovém výkonu zařízení, který je nutné, podobně jako u desktopu, zjistit důkladnými testy a reálným provozem.

Android

Jak s měřením výkonu začít?

Ekosystém okolo OS Android se vyznačuje z hlediska mobilních zařízení podstatně větší diverzitou ve srovnání s  konkurenčními mobilními systémy, proto se v našem workshopu zaměříme právě na Android. Několik testů, které si zde představíme, jsou multiplatformní nebo běží ve webovém prohlížeči, tudíž si je mohou vyzkoušet také uživatelé Windows Phone, iOS a dalších OS.

Při vyhodnocování výkonu smartphonu či tabletu běžícího na OS Android se k zařízení musíme stavět podobně jako k desktopu. Při testování počítače totiž nedeklarujeme jeho výkon pouze dle znalostí výsledků z jednoho testu, který vytěžuje jedinou komponentu. Musíme naopak provést celou řadu benchmarků, abychom mohli určit, jak si vedou jednotlivé komponenty, naváhovat výsledky a rozhodnout o celkovém výkonu. Stejný přístup využijeme při testování mobilních zařízení.

Množství nástrojů je dostupných v online obchodě s aplikacemi Google Play. Některé z nich (například Vellamo od Qualcommu) jsou vydávány výrobci hardwaru, jiné jsou vyvíjeny studenty. Doporučujeme využívat zavedené benchmarky, jejichž autoři pravidelně vydávají updaty. Další dobrou strategií je měřit výkon svého smartphonu či tabletu z takového hlediska využití, jež budete provozovat nejvíce. Jinými slovy, pokud je vaší nejvyšší prioritou prohlížení webu, bude zřejmě rozumné použít nástroje měřící výkon prohlížečů, vykonávání JavaScriptu apod. Pakliže pro vás smartphone představuje herní konzoli, zřejmě se budete chtít zaměřit na výkon CPU a GPU.

Vellamo

Před spuštěním testů

Stejně jako u desktopů byste také při měření výkonu mobilních zařízení měli dodržovat určité zásady, jež hrají roli v konečných výsledcích. V první řadě byste měli zastavit/vypnout všechny aplikace běžící na pozadí. Ty si totiž mohou ukusovat nezanedbatelnou část systémových prostředků a mohou nežádoucím způsobem interferovat s benchmarky.

Za účelem přípravy telefonu pro relevantní testování zařízení restartujte, počkejte, než se automaticky spustí všechny aplikace a služby, a následně použijte systémovou Správu aplikací (či podobnou aplikaci třetí strany) a vypněte vše, na čem nezávisí samotný běh systému. Jedná se tedy především o aplikace pro sledování datových přenosů, automatická synchronizace, antiviry apod. Nyní jste připraveni na řádné testování.

Android - sprava aplikaci

CS24

 

V příštím díle se již pustíme do samotného testování. Podíváme se na několik benchmarků včetně Linpack for Android, AnTuTu system benchmark, CF Bench, GLBenchmark a další.

Byl pro vás článek přínosný?