Hlavní navigace

Závislost na internetu dále roste – na vině je teď hlavně AI

19. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Globální internetový provoz v roce 2023 prudce vzroste, uvádějí statistiky firmy Cloudflare. Podle ní hlavním akcelerátorem nyní jsou a budou aplikace umělé inteligence. Čeká se také vzestup zájmu uživatelů o satelitní internetové technologie.

Podle nové zprávy společnosti Cloudflare došlo v letošním roce k 25% nárůstu celosvětového internetového provozu, což odráží zvýšenou závislost na on-line službách. Pozici nejoblíbenějšího internetového serveru si udržel Google, na paty mu pak šlapou Facebook, Apple a TikTok

Vydrželi byste na Vánoce bez internetu?

Právě v oblasti sociálních médií překonal Facebook ještě vloni vedoucí TikTok. Twitter (nyní X) byl jednou z internetových služeb, které neměly dobrý rok – vrcholu dosáhl vloni po zahájení války na Ukrajině, od té doby zaznamenal ale vesměs klesající křivku využívání.

Výrazným globálním trendem je generativní umělá inteligence. Kromě OpenAI, která začala přitahovat pozornost zhruba koncem listopadu 2022 a zatím si vede nejlépe, se v průběhu roku prosadily i další služby generativní umělé inteligence – jako Character.ai, QuillBot, Hugging Face, Poe, Perplexity, Wordtune, Bard, ProWritingAid a Voicemod.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Co se týče přístupu k internetu, vedou chytré telefony – využívá je tak více než 40 % uživatelů. Navíc třetina těch, kteří k přístupu na internet používají přenosná zařízení, využívá zařízení od Applu.

CS24

Rychle podle Cloudflare stoupá počet uživatelů Starlinku. „Očekáváme, že budeme brzy svědky velkého zájmu i o další služby satelitního internetu pro spotřebitele, které se stávají dostupnými – například ty, které vyvíjí společnosti Amazon nebo OneWeb."

Počet výpadků internetu letos prudce vzrostl, a to na více než 180 incidentů po celém světě, často ale v důsledku vládou nařízených odstávek (aktivní byl v tomto především Irák) – meziročně jde o pětinový vzestup.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?