Hlavní navigace

Zbavte se návyku na ChatGPT a objevte i jiné služby

26. 7. 2023

Sdílet

ChatGPT Autor: Depositphotos
ChatGPT od OpenAI byl prvním vážně populárním nástrojem generativní umělé inteligence, ale pravděpodobně nebyl nejlepší. Je čas rozšířit si obzory v oblasti umělé inteligence.

ChatGPT je první značkou umělé inteligence (AI), která se dostala do hlavního proudu, a byl to nejrychleji rostoucí technologický produkt vůbec. Značka vrací více než tři miliony výsledků ve vyhledávači Google News. Moderátoři nočních televizních talk show zmiňují ChatGPT jménem – a jejich diváci vědí, o čem mluví.

Pokud využíváte AI pro rozhodování, zkreslila už nějakou odpověď?

V obchodních a technologických kruzích, stejně jako mezi širokou veřejností, je ChatGPT synonymem pro chatboty založené na velkém jazykovém modelu (LLM). Je však na čase začít objevovat svět výkonných alternativ v tomto novém světě.

Nejprve si ujasněme, o čem mluvíme.

LLM a nástroje na nich postavené

LLM je druh systému umělé inteligence, který se obvykle trénuje na petabajtech textových dat. Ve všech těchto datech hledá vzory, aby mohl na dotaz předpovědět další slovo nebo větu, což vede k interakci podobné interakci s člověkem.

Chatbot je nástroj, který přistupuje k systému LLM. ChatGPT je chatbot. Bezplatná verze přistupuje k LLM s názvem GPT-3.5 a placená verze GPT-4.0.

To jsou právě dva LLM, respektive dvě verze téhož LLM. Existuje však mnoho srovnatelných modelů. Jejich počet je ve skutečnosti překvapivě vysoký.

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů Přečtěte si také:

Hackeři už kradou i věrnostní body od aerolinek nebo z hotelů

Stanfordští vědci nedávno zveřejnili svou práci taxonomizující LLM. Identifikovali 15 821 aktuálně dostupných LLM. A aby nám je pomohli pochopit a dát do souvislostí, vytvořili výzkumníci zdroj nazvaný Constellation, což je podle nich „atlasů“ LLM pro jejich vizualizaci.

Opusťme ChatGPT

Chatboty LLM jsou v zásadě víceúčelové. To však neznamená, že byste měli na všechno používat jeden nástroj, jako je ChatGPT. Kromě toho nová kontroverzní zpráva ze Stanfordu a Kalifornské univerzity v Berkeley naznačuje, že pro některá použití je ChatGPT ve skutečnosti stále „hloupější“. (Mimochodem, tento odkaz odkazuje na soubor PDF. Pokud se vám nechce číst dlouhé akademické PDF, můžete si ho načíst do stránky LLM, jako je Scholar Turbo, a prostě se ptát na otázky v PDF).

CS24

Jedna z nejnovějších nabídek LLM pochází od společností Microsoft a Meta; nazývá se LLaMA 2. Společnosti tvrdí, že LLaMA 2 je open source, ale kritici tvrdí, že tomu tak není. Přesto je mnohem „otevřenější“ než LLM od Googlu nebo OpenAI. LLaMA 2 si můžete vyzkoušet mnoha způsoby.

Proč je umělá inteligence při najímání a udržení vývojářů klíčová Přečtěte si také:

Proč je umělá inteligence při najímání a udržení vývojářů klíčová

Lamu 2 si můžete vyzkoušet prostřednictvím demoverze, kterou pořádá riziková firma Andreessen Horowitz. Kód si můžete stáhnout ze serveru Meta nebo z platformy pro sdílení AI Hugging Face, můžete k němu získat přístup prostřednictvím Microsoft Azure nebo si ho vyzkoušet na Amazon SageMaker JumpStart. Nebo se můžete podívat na unikátní zdroj, který kombinuje LLaMA 2 a Perplexity.ai a poskytuje odpovědi na dotazy.

Byl pro vás článek přínosný?