Hlavní navigace

Zisky AMD a Microsoftu díky hráčům vzrostly o desítky procent

27. 1. 2021

Sdílet

 Autor: AMD
Zájem o nejnovější herní konzole pomohl AMD k meziročnímu nárůstu zisků o obdivuhodných 450 %.

Finanční výsledky Microsoftu a AMD za poslední kvartál roku 2020 jsou jednoduše ohromující. Společnostem rostly tržby i zisk a svůj neoddiskutovatelný podíl na tom mají v pandemickém režimu „kdo si hraje doma, nezlobí“ také konzole Xbox. Poptávka po nejnovějším modelu Series X je totiž enormní.

AMD – Z milionů na miliardy

Zisky AMD se ve sledovaném období meziročně zvýšily o 450 %, z 390 milionů dolarů v roce 2019 na loňských 1,78 miliardy. Celkové tržby vyrostly o 53 % na 3,24 miliardy. Slibně vyznívají také odhady pro první kvartál letoška, ve kterém společnost očekává tržby 3,2 miliardy. Víc než třetinou se na celkových tržbách podílel segment Enterprise, Embedded and Semi-Custom zaměřený na serverové a vestavěné procesory a na technologie pro herní konzole. Ten utržil 1,28 miliardy, meziročně o 176 % víc, přičemž převážnou část těchto tržeb zajistily právě konzolové komponenty.

AMD své čipy dodává nejen Xboxům, ale také PlayStationům a podle její šéfky Lisy Suové byla loňská poptávka po herních konzolích „nadprůměrná“, s tím, že pokračovat má přinejmenším i v prvním kvartále letoška. I proto, že dodávku komponent v průběhu uplynulého roku postihly výpadky, které se následně logicky odrazily i v nedostatku samotných konzolí.

„Musíme přiznat, že poptávka předčila naše plány. V důsledku toho byly naše dodávky koncem roku omezeny,“ uvedla Suová. Dle ní výpadky nejvíc postihly trh s levnějšími počítači, ačkoliv AMD prý se svými partnery jedná, aby v průběhu druhé poloviny letošního roku navýšili kapacity. Pro nejbližší období Suová odhadla růst v řádu středních jednotek a AMD se dle ní hodlá i nadále soustředit na videoherní segment, prémiová uživatelská PC a firemní počítače.

Microsoft táhnou Windows, Xbox a Surface

soutez_casestudy

Co se týče Microsoftu, také ten vykázal silný závěrečný kvartál. Tržby společnosti v něm dosáhly 43,1 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 17 %, z toho zisky činily 15,5 miliardy, oproti předchozímu roku o 33 % víc. A podobně jako AMD, také Microsoft zaznamenal nárůst zejména mezi běžnými uživateli: za obsah a služby související s Xboxem zaplatili o 40 % víc.

O něco překvapivější se jeví vývoj v produktové řadě Surface, která přesáhla metu tržeb ve výši 2 miliard dolarů, byť meziroční nárůst až tak vysoký nebyl: z 1,976 miliardy v roce 2019 na 2,045 miliardy v roce 2020. V součtu s Windows se však Xbox a Surface podílely na naprosté většině zisků Microsoftu, ze zmíněných 15,5 miliardy činily 15,1 miliardy, což představuje nárůst o 14 %.

Byl pro vás článek přínosný?