Hlavní navigace

Zjistěte, kdo vlastní tuto podezřelou stránku - 4.díl

17. 7. 2019

Sdílet

 Autor: (c) lil_22 - Fotolia.com
Pomoc při odhalování majitelů nejrůznějších internetových stránek vám nabízí ICANN a další databáze.

Předcházející díl

 

Navštívili jste někdy nějakou internetovou stránku, u které vás zajímalo, kde je umístěna jak ona, tak i její vlastník? Nebylo by tak skvělé, pokud by existovala nějaká služba, která by vám takové informace o internetových stránkách dokázala odhalit? Máme pro vás dobrou zprávu – taková služba existuje a my vám v tomto článku prozradíme, jak se používá.

Nástroje pro sledování podvodníků, seznamy podvodů a blokátory webů – pokračování

Pokud chcete zobrazit podrobný seznam webů nenávistných skupin, pak zkuste Southern Poverty Law Center, web White Nationalists podle místa výskytu na Wikipedii, popřípadě Anti-Defamation Leaguel. Pokud sami narazíte na nějaký podezřelý web, pak můžete pomocí těchto služeb zjistit o tomto webu podrobnější informace a v případě potřeby pak tento web ve svém internetovém prohlížeči zablokovat.

Co se týče propagandistických webů (také označovaných jako fake news websites), pak zde zapátrejte na Wikipedii po seznamu List of Fake News Websites, na Professor Melissa Zimdars fake news sites, Daily Dot, Snopes nebo Media Bias/Fact Check.

CS24

Co se týče pornografických či podobně urážlivých webů, pak si nainstalujte Safernet, OpenDNS Family Shield nebo OpenDNS Home, Safe Search od Googlu, popřípadě nějaký další z celé plejády podobných produktů dostupných zdarma či placených až do výše 99 USD na jeden rok. V případě pochybností pak zadejte do internetového vyhledávače název nebo adresu URL podezřelého webu následovanou klíčovými slovy, jako jsou například „complaints“, „reviews“, „offensive,” „fake,” „fraudulent” a uvidíte, co se zobrazí.

Pokud to myslíte s odhalováním „špíny“ na webu skutečně vážně, pak vám mohou pomoci speciální firmy, které dokážou poskytnout aktuální seznamy nebezpečných nebo podezřelých webů. Tyto služby však již nejsou zdarma. Za poctivých 199 USD získáte data za jeden den nebo za 399 USD získáte data za tři dny. Těmito daty se rozumí přehled za dané období, kde jsou uvedeny aktuální podvodné weby podvádějící uživatele na Internetu. Uvědomte si ovšem, že naprostou většinu služeb tohoto charakteru poskytují firmy, které nacházejí v oblastech, kterým se budete raději chtít vyhnout. A proto vám doporučujeme soustředit se raději na seznamy webů, které jsou v pořádku. Tyto seznamy jsou totiž poskytovány zdarma.

Byl pro vás článek přínosný?