Hlavní navigace

Zkuste místo monitoru použít televizní obrazovku - 3.díl

Sdílet

 Autor: © SSilver - Fotolia.com
Možná vás už někdy napadlo, zda by nebylo lepší místo klasického monitoru použít televizor, který mívá větší úhlopříčky a přitom nestojí až tolik peněz. Bohužel všechno má svoje „ale“ a nejinak je tomu i v tomto případě. Přečtěte si o výhodách i nevýhodách tohoto řešení!

Předcházející díl

 

Před několika měsíci jsme se zničehonic podívali na naše pracoviště, kde máme k počítači připojenu dvojici monitorů a povzdychli jsme si. Nechtělo by to jiný monitor? Nějaký větší monitor. Po hodině či dvou hodinách hledání 27palcových monitorů jsme najednou pohlédli do zasedací místnosti, kde byla televize a osvítila nás spásná myšlenka. Co kdybychom namísto kupování nového monitoru zkusili použít televizor HDTV s úhlopříčkou 32 palců?

Bude obraz vypadat dobře?

Možná ano, nicméně správná odpověď bude asi v tom smyslu, že v tomto případě záleží na spoustě faktorů, mimo jiné třeba i na tom, k čemu chcete monitor v podobě televizoru HDMI používat. Televizory HDTV za rozumnou cenu mají obvykle maximální rozlišení 1080p, tj. 1 920 × 1 080 pixelů. Na notebooku o úhlopříčce 15,6 palců vypadá při rozlišení 1 080p pracovní plocha Windows velmi pěkně i ze vzdálenosti několika desítek centimetrů. Ovšem na obrazovce televizoru HDTV s úhlopříčkou 32 palců – nic moc.

Televizor s pracovní plochou Windows 7

Zde totiž hraje hlavní roli hustota pixelů neboli počet pixelů vyskytujících se na jednom čtverečním palci obrazovky. Notebook o úhlopříčce 15,6 palců má stejný počet pixelů jako obrazovka televizoru HDTV o úhlopříčce 32 palců, ovšem notebook má daleko vyšší hustotu pixelů (konkrétně 141,21 ppi) než televizor HDTV (68,84 ppi). Proto obraz na monitoru notebooku bude při pohledu ze stejné vzdálenosti daleko jasnější, ostřejší a prokreslenější než obrazovky televizoru HDTV. Význam hodnoty udávající hustotu pixelů však klesá ze vzdáleností, z jaké se na obraz díváme. I proto má obrazovka "Retina" na zařízení iPhone hustotu pixelů 326 ppi, zatímco obrazovka "Retina" na zařízení MacBook Pro má hustotu pixelů pouze 227 ppi.

Pro vás to znamená, že pokud budete sedět před televizorem ve vzdálenosti stejné jako v případě klasického monitoru, pak na větší obrazovce televizoru HDTV o menší hustotě pixelů budou text, ikonky či obrázky rozmazané a obtížně čitelné.

soutez_casestudy

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?