Hlavní navigace

Žlutá dělá zázraky

13. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Sharp
Obrazovky Quattron přinášejí až miliardu barevných kombinací.

(PR článek)

Všechny televizní obrazovky vypadají na první pohled stejně, liší se akorát svojí velikostí. Již po desetiletí většina obrazovek využívá standardního zobrazení pomocí tří hlavních barev – červené, zelené a modré (režim RGB). Výjimkou je technologie Quattron. Ta jde dále a do běžně používaného barevného modelu přidává ještě žlutou barvu. Výrazně tak znásobí počet zobrazovaných barev. A právě tato technologie je největší chloubou nové řady televizí značky Sharp včetně největší sériově vyráběné televize na světě. Přidání další barvy v praxi znamená hlavně více barevných variací. Při použití standardního barevného modelu s rozlišením 1 920 x 1 080 může být vygenerován přibližně jeden milion barevných kombinací. Přidáním dalšího barevného kanálu toto číslo vyroste až na miliardu. V běžných obrazovkách je žlutý odstín vytvářen kombinací červené a modré barvy. Díky Quattronu už není potřeba tyto barvy dále „míchat“. Ve srovnání s běžnými RGB panely přináší Quattron v kombinaci s LED podsvícením viditelný rozdíl v kvalitě obrazu i reprodukci barev.

 

Věrný obraz díky čtvrté barvě

Kromě jasných, teplých odstínů žluté produkuje Quattron také bohaté odstíny zlata nebo podobných kovů. Díky tomu se lesklé kovové předměty zobrazují mnohem jemněji a odrážejí všechny drobné detaily obrazu. Stejně tak je ale rozšířen i barevný prostor pro bohatší odstíny modré a světle modré. S dodatečným žlutým barevným kanálem jsou barevné tóny moře nebo letní oblohy mnohem autentičtější. Při tolika barevných kombinacích je pak jednodušší produkovat obraz věrný realitě viditelné běžným okem. Technologii Quattron vyvinula a nadále vlastní společnost Sharp. První televize s touto technologií přišla na trh už na jaře roku 2010. Od té doby prošel Quattron generačními vylepšeními. Tento rok byla představena třetí generace, jež je zasazena do produktové řady AQUOS TV.

 

Pro každého něco

V té vyniknou především televize s velkou úhlopříčkou, kde jsou velmi dobře viditelné i drobné detaily. V nabídce jsou televize menších rozměrů přes dnes již poměrně rozšířené modely o velikostech 60 nebo 70 palců až po ty největší s úhlopříčkou 80 a 90 palců. 90palcový model, jediný sériově vyráběný model této velikosti na světě, je u vybraných prodejců běžně k zakoupení u nás i na Slovensku.

 

80 palců čistých emocí

80palcový 3D AQUOS LE657 s velikostí obrazovky přes dva metry nabízí X-Gen panel, UV2A technologie a technologii Active Motion 200. Sledování filmů, sportovních událostí, koncertů nebo přírodopisných dokumentů se tak stává doslova potěšením. Ve 2D i 3D je obraz skutečně vynikající kvality. Sharp LE657 má navíc plné LED podsvícení panelu po celé ploše. Nabízí také celou řadu multimediálních funkcí – ovládání přes mobilní zařízení, domácí LAN připojení k síti a připojení k internetu přes AQUOS NET s otevřeným prohlížečem. Cena tohoto modelu se pohybuje kolem 200 000 Kč, což je méně než polovina u srovnatelně velkých modelů jiných značek.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Televizní obr dostupný i u nás

Letošním klenotem značky Sharp je televize AQUOS LE757 3D LED s velikostí úhlopříčky 90 palců (229 cm). Tento model je celosvětově největší sériově vyráběnou LED televizí. Kvalita obrazu je stejně působivá jako jeho velikost. Nechybějí panel s UV2A 3D, Clear Picture procesor a technologie Clear Motion a Active Motion 200. Samozřejmostí je plné LED podsvícení panelu a rozlišení Full HD 1 080 p. Díky použitým technologiím má televize reálně podané barvy i detaily. Divákům při sledování nic neunikne, ať už koukají na sport, akční fi lmy nebo třeba dokumenty. I přes obří rozměry je televize poměrně tenká a lehká. Váží něco málo přes 60 kg a na nejtenčím místě má pouhých sedm centimetrů, což usnadňuje například montáž na zeď. LED technologie je šetrná k životnímu prostředí. I tento 90palcový obr se chlubí označením A++. Sharp AQUOS 3D LED obsahuje řadu multimediálních funkcí, které umožňují připojení k internetu. Díky Wi-Fi modulu umožňuje uživatelům například surfovat po webu nebo používat Skype.

 

Byl pro vás článek přínosný?