Hlavní navigace

Zoom zastavuje vývoj, musí vyřešit (ne)bezpečnost

7. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © Tommi - Fotolia.com
Popularita Zoomu roste, jeho autoři však pozastavují vývoj nových funkcí. Prioritně chtějí aplikaci učinit maximálně bezpečnou, protože se v poslední době potýká s několika bezpečnostními incidenty.

Autoři čím dál tím populárnější komunikační aplikace Zoom se rozhodli pozastavit vývoj nových funkcí. Prioritně se chtějí zaměřit na nápravu bezpečnostních nedostatků, kvůli kterým Zoom v nedávné době čelil kritice. Obliba Zoomu rapidně roste od počátku letošního roku, zejména pak v posledních týdnech v důsledku restriktivních opatření souvisejících s koronavirem, které nutí řadu lidí pracovat z domova.

Jeden z nedostatků aplikace vedl k tzv. zoom-bombingu, svého druhu trollingu, kterým nezvaní uživatelé mohli narušovat videokonferenční hovory nechráněné heslem. Další z bugů aplikace pro změnu útočníkům umožňoval prostřednictvím narušení komunikace zmocnit se přístupových hesel do systému Windows.

Za Zoom na problémy reagoval přímo ředitel společnosti Eric Yuan. Dle něj společnost v následujících třech měsících „vyhradí nezbytné zdroje k tomu, aby lépe identifikovala a napravila problémy“.

„Zároveň se zavazujeme k tomu, že při této činnosti budeme transparentní. Chceme udělat, co je třeba, abychom si udrželi vaši důvěru,“ uvedl. Mezi opatření patří pozastavení vývoje nových funkcí, místo kterých se vývojáři mají soustředit na „důvěru, zabezpečení a soukromí“.

Zoom chce ke spolupráci oslovit též externí experty, vytvořit radu z pracovníků specializovaných na zabezpečení nebo nabídnout odměnu těm uživatelům, kteří by v aplikaci objevili jakoukoliv chybu. O progresu práce chce Yuan osobně informovat v pravidelných týdenních webinářích.

CS24

Dle Raula Castanona z analytické společnosti 451 Research je z ohlášených kroků zjevné, že Zoom hodlá pro záchranu pověsti udělat naprosté maximum.

„Jestliže firma po těch třech měsících dokáže předložit jasné výsledky, měly by takové kroky vést k obnovení důvěry firemní klientely. Zoom v probíhající pandemii získává hodně pozornosti a jeho problémy se zabezpečením mohou představovat příležitost dokázat, že je firma dokáže zvládat,“ hodnotí Castanon.

Byl pro vás článek přínosný?