Hlavní navigace

Zvyšte produktivitu. Vybavte si PC novými komponenty - 2. díl

15. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Nomad_Soul - Fotolia.com
Váš počítač není zase tak starý a dáváte si dobrý pozor, aby se do něj nedostal nějaký ten otravný bloatware. Přesto každé ráno čekáte celou věčnost, než naběhne systém a všechny potřebné programy.

Můžete z toho pravděpodobně vinit své komponenty – hardware, který čeká na výměnu. Nastavení rychlejšího počítače je nicméně poměrně jednoduché. Často stačí jen doplnit své USB porty externí dokovací stanicí, můžete ale udělat ještě další krok a sehnat si rychlejší úložiště. Pokračujte ve čtení a dozvíte se, jak může být váš počítač (respektive vy samotní) zase o něco produktivnější.

Předchozí díl

Kupte si externí úložiště, kterému můžete důvěřovat

V ideálním světě bychom si všichni nakoupili terabajty na SSD a měli klid. Tento ideální svět je však poněkud vzdálen peněženkám většiny z nás, proto je spíše realizovatelnou alternativou koupě spousty vysokokapacitních HDD a ty používat pro přímé ukládání dat.

Uživatelé notebooků ale přirozeně nemají možnost instalace dodatečného 3,5palcového pevného disku, takže místo navíc musíte přidat pomocí externího šasi připojeného pomocí rozhraní Firewire 800, Thunderbolt nebo USB 3.0. Ať už jsou vaše preference jakékoliv, udělejte vše proto, abyste svá data chránili buďto zapojením svých externích disků do hardwarového řazení RAID nebo využitím zálohovacího softwaru, který bude ukládat vaše data na minimálně dvě další místa.

Pamatujte na svůj vlastní komfort

Uvážíme-li počet hodin, po které pracujete se svým počítačem, stojí za to utratit pár korun za slušná vstupní zařízení, tedy za klávesnici, myš či trackball. Kupte si kousek, který je pro vás pohodlný a podporuje vaše jedinečné potřeby dobrým ergonomickým designem. Stojí také za to zvážit koupi bezdrátových modelů, když už je ta možnost, protože kabely kroutící se po celé (domácí) kanceláři nevypadají vůbec pěkně.

Slabinou bezdrátových periferií však často bývá nízká výdrž baterie. Lepší životnost na jedno nabití často nabízejí ty periferie, které se párují s bezdrátovým USB „donglem“. Ty mají také vyšší citlivost než periferie s Bluetooth. Jejich nevýhodou je pak zabrání USB portu, což ale řeší náš první tip.

Vstupní bezdrátová zařízení používají baterie, takže si jich připravte pár do zásoby – nebo zainvestujte do baterií nabíjecích. Některé klávesnice, jako je Logitech Wireless Solar Keyboard K750, jsou vybaveny integrovaným solárním panelem, takže baterii nebudete potřebovat vůbec.

Používáte-li online konferenční software jako Skype nebo Microsoft Lync, kupte si také dobrý bezdrátový headset (sluchátka s mikrofonem) pro vyšší flexibilitu a komfort při hovorech. Jestliže máte to štěstí a pracujete v kanceláři, kterou nemusíte sdílet s nikým jiným, můžete tento headset navíc využívat společně se softwarem pro rozpoznání hlasu a svůj počítač ovládat hlasovými pokyny.

Bezdrát je pohodlný, ale ethernet spolehlivý

Přes všechno pohodlí Wi-Fi sítí je „drátové“ ethernetové připojení stále spolehlivější a má lepší a stabilnější průtok dat. Přestože právě argument průtoku dat by se mohl s rychlejší implementací standardu 802.11ac relativně brzy změnit, je gigabitový ethernet stále králem výkonu, alespoň co se blízké budoucnosti týče. Jestliže chcete výkonnou pracovní stanici, budete potřebovat slušné pevné připojení.

CS24

K dalším výhodám ethernetu je levná instalace sítě, nenáchylnost k interferencím s Wi-Fi sítěmi sousedů a jednoduché zapojení bez nutnosti jakýchkoliv technických znalostí. Jako bonus si nebudete muset dělat starosti s případnými hackery. Drátové sítě jsou sice také zranitelné, ale pro útočníky náročnější.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?