Hlavní navigace

10 milníků historie webových prohlížečů - 3. díl

22. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Webové prohlížeče jsou okem našich počítačů a mobilních zařízení do světa. A my přinášíme přehled jejich historie pro vyvolání nostalgických vzpomínek pamětníků i poučení těch, kteří prehistorii webu nezažili.

Předchozí díl

Netscape Navigator 3, 1996

Netscape Navigator 3

Dva roky po vydání původního Navigatoru přišla jeho nová verze, která bezpochyby stmelila internet a učinila z něj všudypřítomnou záležitost. Pro mozky společnosti Netscape to byla skvělá doba. Tři ze čtyř spotřebitelů přihlašujících se tehdy k rychle se rozšiřujícímu online světu tak činili prostřednictvím produktu právě od Netscape.

Nicméně podíváme-li se zpětně, můžeme v látce Netscape vypozorovat malé trhliny. Navigator 3 přinesl méně průlomových konceptů než Navigator 2 a spíše se vezl na vlně popularity svých předchůdců. Zároveň plně neřešil chyby, které se vyčítaly jeho předchozím verzím. Nejvíce znepokojující trhlina ze všech se však začala tvořit mimo hájemství společnosti Netscape. V Redmondu ve státě Washington.

Internet Explorer 3, 1996

Internet Explorer 3

Internet Explorer 3, který byl dokončen ve stejném měsíci stejného roku jako Navigator 3, byl prvním vážným výstřelem Microsoftu ve „válce prohlížečů“. Ve skutečnosti tak vážným, že se z toho v Netscape už nikdy nevzpamatovali.

Že byl Navigator do té doby nadřazeným produktem, to je nesporné. Microsoft evidentně potřeboval trochu více času na probádání internetu, Explorery ve verzích 1 a 2 zase tak velkolepé nebyly. Nicméně jejich úzká integrace s Windows Microsoftu přinesla docela slušnou uživatelskou základnu. Když se pak objevilo třetí opakování – opět zdarma s novými funkcemi typu podpora multimédií, Java applety, prvky ActiveX a doplňky typu Internet Mail – karta se obrátila. Navigator byl zapomenut ještě před koncem tisíciletí.

Firefox 1.0, 2004

Firefox 1.0

Internet Explorer měl na úsvitu milénia svět prohlížečů ve svých rukou, nicméně spokojenost s ním nebyla úplně univerzální. Mnozí Exploreru vyčítali, že je zbytečně těžkopádný. Jiní si dělali starosti s jeho bezpečnostní stránkou, dalším se nelíbil způsob, jakým je uživatelům vnucován jako součást balíčku operačního systému Windows.

soutez_casestudy

Samozřejmě, že nebyl vnucován. Každý uživatel měl a stále má možnost volby. Nicméně když se v roce 2004 objevil open-source vyzyvatel Exploreru, měli se nespokojení uživatelé kam obrátit. Firefox 1.0 nebyl perfektní počin – vždyť měl kořeny ve zbytcích Navigatoru a nadace Mozilla, která jej vytvořila, vznikla jako volné pokračování firmy Netscape. Ovšem v době, kdy vznikl, se stal klíčovou změnou na poli prohlížečů. Firefox však čekal stabilní vývoj a byznys internetových prohlížečů je od doby jeho vzniku mnohem konkurenčnějším prostředím.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?