Hlavní navigace

10 tajných tipů na skvělé tabulky v Excelu - 4. díl

5. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Palabra - Fotolia.com
Dnes se budeme věnovat rozdílu mezi výpočtem součtu u tabulek a obyčejné oblasti buněk. Při této příležitosti se seznámíme s funkcemi SUMA a SUBTOTAL.

Naprostá většina dat, která se analyzuje v MS Excel, je v podobě seznamů, se kterými se více než vhodně pracuje ve formě tabulek. Nabízejí totiž spoustu velmi praktických funkcí, s nimiž bychom vás rádi seznámili v tomto seriálu. Nechte se inspirovat!

 

1. díl - Úvod a vytvoření tabulky

2. díl - Odstranění šipek u funkce pro filtrování a odstranění tabulky při ponechaném formátování

3. díl - Oprava nevzhledných záhlaví sloupců a vkládání nových řádků do tabulky

 

6. Přesný výpočet součtu

Každý, kdo kdy zkoušel použít pro výpočet součtu ve sloupci, kde jsou některé řádky skryty, funkci SUMA, zažil nepříjemné překvapení: funkce SUMA totiž počítá součet pro všechny buňky v oblasti nezávisle na tom, zda jsou jednotlivé buňky viditelné, nebo zda jsou skryty. Tato vlastnost funkce SUMA znamená, že výsledný součet nebude součtem čísel vyskytujících se pouze ve viditelných buňkách, přičemž tento rozpor může být zdrojem mnoha potíží. Těmto problémům se vyhnete tak, že namísto funkce SUMA použijete funkci SUBTOTAL. Pokud použijete funkci řádku pro součet, která je v každé tabulce k dispozici, pak Excel funkci SUBTOTAL použije automaticky.

Pokud chcete spočítat celkový součet hodnot v jednom sloupci tabulky, pak Excel použije funkci SUBTOTAL, která sčítá pouze hodnoty ve viditelných buňkách

pro zvětšení klikněte

 

Jestliže chcete do tabulky přidat řádek pro součet, klepněte do tabulky, poté klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se objeví, vyberte příkaz Tabulka > Řádek Součty, popřípadě klepněte do tabulky a klikněte do nabídky Nástroje tabulky > Návrh > Řádek souhrnů. V obou případech se řádek pro součet objeví v patičce tabulky. Pokud bude poslední sloupec obsahovat čísla, pak pro jejich součet Excel automaticky použije funkci SUBTOTAL.

Chcete-li přidat součet do jakéhokoliv jiného sloupce, klepněte na příslušnou buňku v řádku pro součet a z rozevíracího seznamu vyberte položku Součet. Tím do buňky přidáte vzorec s funkcí SUBTOTAL, takže se spočítá součet pouze z hodnot ve viditelných buňkách (pokud byl na tabulku použit filtr). Z již zmíněného rozevíracího seznamu můžete vybrat i jiné druhy matematických výpočtů, jako je kupříkladu minimum, maximum, počet či průměr.

soutez_casestudy

 

V následujícím díle se budeme zabývat vytvořením grafu z dat uvedených v tabulce a dále vkládáním dat pomocí formuláře.

Byl pro vás článek přínosný?