Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 4. díl

14. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Khen Gan Toh -- Fotolia.com
Dnes společně vyřešíme otázku, jak z dokumentu odstranit všechny styly, tedy veškeré formátování.

Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku. Pokusíme se vám ukázat, jak s pomocí stylů ještě více zefektivnit práci s textovým editorem a prozradíme vám 10 tajných triků, které prostě a jednoduše musíte znát.

 

1. díl - Úvod a možnosti používání stylů

2. díl - Vytváření stylů

3. díl - Převod oblíbeného formátování na styl a používání stylů z programu MS Word 2003

 

4. Úklid po jiných

Čas od času vám určitě někdo pošle dokument doslova přecpaný všemožnými styly a fonty. Pokud však potřebujete pouze prostý text, popřípadě upřednostňujete naprosto čistý dokument, který si následně naformátujete podle sebe, vězte, že veškeré formátování lze odebrat vskutku velmi jednoduše a rychle.

Stiskem klávesové zkratky Ctrl-A vyberte v dokumentu všechen text a poté použijte klávesovou zkratku Ctrl-mezerník, kterou odeberete veškeré speciální formátování. Pokud by odstavce s textem byly svázány se styly, pak styly zůstanou, ale jinak všechno další formátování zmizí.

Po stisku klávesové zkratky Ctrl-Q se všechny styly vrátí do původního stavu. Pokud by tedy například nějaký uživatel změnil nastylovaný odstavec třeba změnou zarovnání, pak výše uvedený příkaz změnu zarovnání zruší a samotný odstavec vrátí do výchozího stavu pro styl.

Pokud chcete odstranit naprosto všechno formátování, pak použijte klávesovou zkratku Ctrl-Shift-N, která převede celý dokument do stylu Normální. Další možnost spočívá v použití záložky Domů, kde zobrazíte rozevírací nabídku v galerii stylů a následně klepnete na položku Vymazat formátování.

Chcete-li si sami naformátovat dokument úplně od začátku, pak použijte příkaz Vymazat formátování. Tento příkaz odebere z textu všechny nežádoucí styly a formátování

soutez_casestudy

 

V příštím díle si zodpovíme otázku, jak zkopírovat styly definované v jiných dokumentech do dokumentu vlastního.

Byl pro vás článek přínosný?