Hlavní navigace

10 tipů, které vám pomohou lépe se vyznat v prohlížeči - 7.díl

Sdílet

 Autor: © chispas - Fotolia.com
Je úplně jedno, zda pro surfování na internetu používáte Internet Explorer, Chrome, Safari či Firefox, protože v tomto článku najdete tipy, triky a doplňky, které vám pohyb na internetu usnadní a zefektivní ve všech případech.

Dostal vás váš internetový prohlížeč na kolena? Už vás nebaví neustále zápasit s programy pro surfování na internetu, jako je třeba Internet Explorer, Chrome, Firefox či Safari?

Všechny vaše problémy, s nimiž se můžete při práci s internetovým prohlížečem setkat, samozřejmě nemůžeme vyřešit v jednom článku. To ale neznamená, že vám nemůžeme poradit několik rychlých a jednoduchých tipů pro ty nejběžnější problémy, s nimiž se setkávají uživatelé nejčastěji. V tomto seriálu se tak dozvíte, jak najít chybějící panel Adresa, jak synchronizovat oblíbené položky na více zařízeních, udržovat hesla takříkajíc po ruce, ale přitom je mít v bezpečí, či jak uložit obrázky, které zdánlivě nejdou uložit.

 

1. díl článku: Vyhledání chybějícího panelu Adresa (nebo jiných panelů nástrojů)

2. díl článku: Synchronizace oblíbených položek

3. díl článku: Naučte se užitečné klávesové zkratky a gesta myší

4. díl článku: Používání internetových stránek bez registrace nových uživatelských účtů

5. díl článku: Blokování vyskakovacích oken a navíc i vtíravých reklam

6. díl článku: Pamatování hesel

 

Uložení obrázku, na který nelze klepnout

Tu a tam se můžete na internetových stránkách setkat s obrázkem, u něhož se vám po klepnutí pravým tlačítkem myši nezobrazí žádná místní nabídka, ale pouze vyskakovací okno s nějakým varovným hlášením, takže obrázek není možné uložit do počítače. Pokud však přesto po tomto obrázku toužíte (samozřejmě pro zcela legální a nevinné účely), pak máte několik možností, jak se k němu dostat.

Vytvoření snímku obrazovky: Ve Windows Vista či Windows 7 můžete použít nástroj Výstřižky (nabídka Start à Všechny programy à Příslušenství à Výstřižky). Klepněte na šipku vedle tlačítka Nový a z nabídky, která se objeví, následně vyberte položku Obdélníkový výstřižek. Poté okolo vámi požadovaného obrázku vytvořte tažením myši obdélník. Po orámování obrázku klepněte na tlačítko Uložit výstřižek.

výstřižky

Ve Windows Vista a Windows 7 je standardní součástí nástroj pro snímání obsahu obrazovky s názvem Výstřižky.


Vidíte-li na obrazovce něco, co je třeba zachytit co nejrychleji (například snímek z videa), a nemáte čas otevírat nástroj Výstřižky, pak stačí, když na klávesnici stisknete klávesu PrintScreen. Systém Windows uloží do schránky snímek celé obrazovky. Tento snímek obrazovky můžete následně vložit do libovolného programu pro úpravu obrázků (stačí i program Malování, který je standardní součástí Windows), a to prostřednictví klávesové zkratky Ctrl+V. Poté můžete obrázek v případě potřeby oříznout a nakonec jej uložit.

Používáte-li počítač Mac, pak použijte klávesovou zkratku Command-Shift-4. Po stisku této klávesové zkratky se kurzor myši změní na nitkový kříž. Tímto nitkovým křížem táhněte okolo obrázku, který budete chtít uložit. Po uvolnění tlačítka myši se pak snímek s obrázkem automaticky uloží přímo na vaši pracovní plochu. Chcete-li nasnímat něco rychle a neplánujete žádné pozdější ořezávání, pak použijte klávesovou zkratku Command-Shift-3.

 

Snímání obrázku ze zdrojového kódu: Pokud nechcete snímat obrázek z obrazovky, nebo to prostě není možné (obrázek je třeba příliš velký, takže se na obrazovku nevejde), pak můžete obrázek uložit ze zdrojového kódu internetové stránky.

Obrázek

Některé internetové prohlížeče vám umožní dostat se ke všem objektům uloženým na internetové stránce přímo.


V Internet Exploreru klepněte do nabídky Zobrazit à Zdrojový kód a ve zdrojovém kódu vyhledejte internetovou adresu vámi požadovaného obrázku. Potom adresu zkopírujte a vložte do panelu Adresa. Nyní byste již měli být schopni bez problému uložit obrázek klepnutím pravým tlačítkem myši a výběrem příslušné položky z místní nabídky.

CS24

Ve Firefoxu klepněte do nabídky Nástroje, Informace o stránce a zde se přesuňte na záložku Média. Zobrazí se vám seznam internetových adres všech obrázků a videí na internetové stránce. Klepnutím na příslušnou adresu se ukáže náhled obrázku. V tomto případě tedy stačí najít obrázek, který chcete uložit, klepnout na jeho adresu a poté vybrat položku Uložit jako.

V internetovém prohlížeči Safari přejděte do nabídky View à View Source a zde vyhledejte ve zdrojovém kódu internetovou adresu obrázku. Následně ji zkopírujte a vložte do panelu Adresa, stiskněte klávesu Enter a poté klepněte pravým tlačítkem myši (nebo použijte klávesu Ctrl a klepněte levým tlačítkem myši) a obrázek uložte.

Byl pro vás článek přínosný?