Hlavní navigace

15 míst, jež by měl navštívit každý nerd - 3. díl

1. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Eiffelova věž, Velká čínská zeď, římské Koloseum – to jsou místa, která by prý měl vidět každý. Jestliže jste ale někdo, kdo se vyžívá v počítačích, matematice, vědě obecně či sci-fi, máme pro vás trochu jiný seznam míst.

Předchozí díl

Lake Geneva, Wisconsin, USA

Lake geneva

Když se řekne nerd, většina lidí si představí chlapíky ve sklepě, kteří hází 20bokou kostkou a hrají fantasy hry. Proto jsme na náš seznam umístili i místo zrodu Dungeons & Dragons. Tato hra byla vytvořena Garym Gygaxem a Dave Arnesonem a byla poprvé publikována v roce 1974. Prvních tisíc kopií hry bylo vytištěno a poskládáno ve sklepě Gygaxova domu v Lake Geneva. Gygax také organizoval první Gen Con, dnes jeden z největších herních sjezdů na světě. Poletíte-li na toto svaté místo nerdovství letadlem, nechte svou kroužkovou zbroj doma – pravděpodobně s ní neprojdete přes letištní ostrahu.

141 Central Ave NE, Albuquerque, Nové Mexiko, USA

Motel Sundowner

Route 66 je známá jako jedna z prvních amerických dálnic, která nakonec vede z Chicaga do Santa Moniky. Tato „hlavní třída Ameriky“ dala vzniknout známé písni i televizní show, ale také Microsoftu. V roce 1975 založili Bill Gates a Paul Allen provozovnu v Sundowner Motelu, aby zde napsali překladač BASICu pro nový mikropočítač MITS Altair 8800, který byl nakonec vydán jako Altair BASIC. Přestože se Microsoft v roce 1979 přestěhoval do státu Washington a Sundowner v roce 2009 zavřel, aktuálně je budova renovována a budou z ní vytvořeny byty pro válečné veterány, bezdomovce a lidi se zvláštními potřebami. Není třeba dodávat, že motel má spoustu oken.

2066 Crist Drive, Los Altos, Kalifornie

Jobs Apple Kalifornie

V roce 1976 vlastnili tento nevýrazný dům (který měl v té době číslo 11161) Paul a Clara Jobsovi. V tomto domě vznikla společnost Apple. Adoptovaný syn Jobsových Steve založil Apple společně se Steve Wozniakem a Ronaldem Waynem na Apríla roku 1976 (Wayne, jenž pomohl navrhnout původní logo Apple, prodal svůj 10procentní podíl ve společnosti o dva týdny později za 800 dolarů). Apple začal svou existenci v nevyužité místnosti domu, než se firma přesunula do garáže. Zde bylo vyrobeno prvních 50 počítačů Apple I (jeden z nich se v aukci nedávno prodal za 671 tisíc dolarů). Jestliže sem půjdete, mějte prosím respekt a nechoďte sem s telefonem s Androidem.

Matmatat-Al-Qadimal, Tunisko

Cott el Jerid

CS24

Ne tak dávno (před 35 a více lety) v galaxii ne tak vzdálené (této) sloužil hotel Sidi Driss v Tunisku jako (interiérové) prostředí domova Luka Skywalkera ve Star Wars. Hotel je několik staletí starý berberský dům, v němž se skutečně můžete ubytovat a cítit Sílu (bez záruky). A když už jste v Tunisku, můžete se projet několik stovek kilometrů na západ do Cott el Jerid, solné roviny, kde byly natočeny záběry exteriérů a kde dokonce stále stojí některé filmové propriety.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?