Hlavní navigace

Nexus 5: první telefon se systémem Android KitKat

1. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Google
S napětím očekávaný chytrý telefon firmy Google nabízí LTE a další vylepšení.

Jen málokteré premiéře chytrého telefonu předcházelo tolik neověřených či zdánlivě jistých uniklých informací, jako tomu bylo u modelu Google Nexus 5. Ten byl oficiálně představen ve čtvrtek společně s poslední verzí Androidu 4.4.

Nexus 5Nexus 5, stejně jako jeho předchozí verze 4, je vyráběný společností LG Electronics. Je vybaven 4,95palcovým displejem typu IPS s rozlišením Full HD a se 445 pixely na palec překonává iPhone 5s i Samsung Galaxy S4. Jeho displej chrání Gorilla Glass 3.

Podle Sundara Picaie, vicepresidenta divize Android, Chrome a Apps firmy Google, je „pětka“ nejtenčím modelem Nexus, který byl kdy vyroben. Váží 136 gramů a je tenký 8,59 milimetrů. Jeho srdcem je procesor Qualcomm Snapdragon 800 o pracovní frekvenci 2,26GHz, oceňovaný mobilní procesor, který lze najít v řadě konkurenčních mobilů. Zde je osazen společně s grafickým procesorem Adreno 330 GPU o frekvenci 450 MHz.

Uživatele mobilů Nexus nejvíce potěší konektivita LTE, která je současně tou nejvýraznější novinkou proti modelu 4, který měl premiéru přesně před rokem. A právě chybějící LTE bylo tehdy pro všechny komentátory velkým překvapením.

Jedním z možných důvodů mohla být příliš velká spotřeba a následně nedostatečná výdrž baterií u prvních generací čipů LTE. Nexus 5 i díky větší baterii o kapacitě 2300 mAh nabízí 17hodinovou dobu hovoru, 8,5 hodin na brouzdání internetem na konektivitě Wi-Fi (verze 802.11ac) a 7 hodin na LTE. Bohužel to dnes ani zdaleka nestačí na konkurenci, iPhone 5s zvládne 10 hodin při připojení na libovolné technologii. Současně implementovaná verze LTE (opět proti iPhone 5) nezvládá všechna pásma a je tedy třeba se rozhodovat mezi americkou a evropskou verzí.

Nexus 5, stejně jako konkurenční highendové telefony, klade důraz na schopnosti fotografování, nový 8megapixelový fotoaparát zvládá optickou stabilizaci obrazu a nový režim HDR+, který kombinuje více rychle pořízených snímků do jediného.

CS24

Google při premiéře zdůrazňuje především novou verzi operačního systému Android, konkrétně verzi 4.4 KitKat. O jeho funkcích se již na stránkách Computerworldu psalo, novou informací je, že byla výrazně optimalizována jeho náročnost na paměť. KitKat by si měl s velkou rezervou vystačit s 512 MB RAM (i když Nexus 5 dostal do výbavy 2 GB) a to by mělo umožnit jeho snadný provoz i na podstatně starších generacích hardwaru. To by mohlo přispět ke snížení fragmentace androidího světa a současně je to dalším krokem v očividné snaze firmy Google o přetvoření Androida v plnohodnotnou univerzální výpočetní platformu.

 

Byl pro vás článek přínosný?