Hlavní navigace

NSA popírá krádeže dat z datacenter Googlu a Yahoo

Sdílet

 Autor: © juanjo tugores - Fotolia.com
Šéf americké národní bezpečnostní agentury (NSA) popřel, že by organizace tajně zachycovala velké množství informací ze serverů Googlu a Yahoo, aniž by měla od těchto společností svolení.

Generál Keith Alexander odpovídal na otázky ohledně této zprávy, se kterou první přišel magazín Washington Post na konferenci o kyberbezpečnosti. „Podle mých znalostí se nic takového nikdy nestalo,“ řekl.

Podle Washington Postu nové informace z dokumentů, které odtajnil Edward Snowden, popisují program s názvem MUSCULAR, přes který mohli američtí a britští agenti zasahovat do optických kabelů a kopírovat tak přenášená data.

Alexander, který řekl, že o tom nic neví, také připomněl, že mediální zprávy z dřívějška o programu PRISM, který média popsala jako „zadní vrátka“ byly „fakticky nepřesné“.

„NSA se do databází nevkrádá. Bylo by to vysoce nelegální. Takže nevím, co v té zprávě je, ale mohu vám říct, že přístup na servery Googlu ani Yahoo nemáme,“ oznámil. „Nemáme autorizaci prohledávat servery amerických společností a kopírovat jejich data. Aby bylo něco takového možné, muselo by to být schváleno soudně.“

Když byl Alexander dotázán na to, zda data z amerických společností, které NSA uvedla ve svém přehledu, byla získána soudním příkazem, odpověděl: „Přesně tak.“

MUSCULAR však operuje mimo Spojené státy, kde na NSA neplatí stejná omezení jako při domácích operacích. „Taková široká sbírka internetového obsahu by byla ve Spojených státech nelegální. Operace však probíhají v zahraničí, kde může NSA předpokládat, že je každý, kdo používá zahraniční datové linky, cizinec,“ popsal magazín.

Takže PRISM sice funguje pod dohledem soudu pro zahraniční zpravodajství, pro MUSCULAR však žádné podobné opatření neexistuje. Dříve v tomto roce NSA podala zprávu, podle které nasbírala za 30 dní více než 180 milionů záznamů.

Toto obvinění pravděpodobně naruší důvěru zahraničních firem a zákazníků ještě více. Už dříve celá řada poskytovatelů cloudu informovala, že zákazníci se začínají obávat ukládat svá data v amerických firmách, o své informace se začínají bát a tento strach byl Snowdenovým odhalením ještě umocněn.

CS24

Poté, co společnosti zjistily, že se potýkají s nedostatkem důvěry, několik z nich včetně Googlu a Yahoo začalo vyhledávat oprávnění zveřejňovat více informací o tom, jaká data zpravodajským službám poskytují. Ministerstvo spravedlnosti však takovým žádostem odolává.

 

Byl pro vás článek přínosný?