Hlavní navigace

20 slavných červů, virů a botnetů - 1. díl

8. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Spectral-Design - Fotolia.com
Nejstarší viry byly vytvořeny pro zábavu a málokdy napáchaly nějakou škodu. Časy se však změnily. Podívejte se na náš přehled vývoje malwaru.

Creeper

Creeper

První opravdový počítačový virus, Creeper, byl vytvořen „v laboratoři“ v roce 1971 zaměstnancem společnosti, jež spolupracovala na vývoji ARPANETu, předchůdce internetu.

Creeper hledal na síti počítač, převedl se na něj, zobrazil zprávu „Jsem creeper, chyť mě, když to dokážeš!“ (I'm the creeper, catch me if you can!) a začal hledat nanovo. Takovým způsobem přeskakoval ze systému do systému.

CS24

Elk Cloner

Elk Cloner

Elk Cloner se šířil na disketách a byl napsán v roce 1982 patnáctiletým Američanem, který si tak chtěl vystřelit ze svých kamarádů. Na obrazovkách nakažených strojů (počítačů Apple II, k nimž však červ neměl fyzický přístup) se zobrazovala neškodná báseň, oslavující virus.

Červ Morris

Chris Larsen, expert na malware ze společnosti Blue Coat Systems, pokládá za prvního internetového červa program Morris, vytvořeného v roce 1988 studentem Cornell University Robertem Tappanem Morrisem. Podle Kevina Haleyho ze Symanteku si virus získal pozornost všech lidí, co měli tehdy něco společného s počítači, a demonostroval, že počítačový virus může způsobit chaos.

Michelangelo

Michelangelo

Dřímající virus Michelangelo byl vytvořen tak, aby se probudil přesně 6. března 1991, v den narození renesančního umělce Michelangela, a aby smazal důležité součásti pevných disků napadených počítačů.

O budoucí destrukci se vědělo už dopředu, takže rozpoutala mediální šílenství. V týdnech, které předcházely 6. březnu, zveřejňovala média předpovědi expertů, čítající 5 milionů kompletně zničených počítačů. Nicméně škoda nakonec nebyla tak velká – 6. března přišlo o některá data jen několik tisíc strojů.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?