Hlavní navigace

20 slavných červů, virů a botnetů - 2. díl

9. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © bloomua - Fotolia.com
Nejstarší viry byly vytvořeny pro zábavu a málokdy napáchaly nějakou škodu. Časy se však změnily. Podívejte se na náš přehled vývoje malwaru.

Předchozí díl

soutez_casestudy

Melissa

Virus Melissa, objevený v roce 1999, se šířil pomocí infikovaných dokumentů pro Microsoft Word a šířil se prostřednictvím kontaktů nakaženého uživatele v Outlooku. Virus byl natolik nakažlivý, že paralyzoval některé důležité mailové systémy na internetu.

Autor viru své dílo vytvořil na počest Melissy, striptérky, kterou potkal na Floridě. Škodlivý kód mu vynesl 20 měsíců vězení a pět tisíc dolarů pokuty.

I Love You

I love you

Milostný dopis čili virus zvaný „I love you“ byl prvním větším případem šířícího se viru, se kterým měli tu čest i mnozí čeští uživatelé. Malware byl objeven v roce 2000 a nebyl sice první, který pro infikování počítačů používal sociální inženýrství, nicméně byl první, který v tom byl velice úspěšný.

Tento virus navíc položil základy kybernetického sociálního inženýrství, které stále fungují – každý chce vědět, že jej někdo miluje. Na druhou stranu také naučil uživatele tomu, že nemohou věřit všemu, co vidí online či objeví ve své e-mailové schránce. (Nicméně mnozí uživatelé si tuto lekci evidentně k srdci nevzali.)

Virus Anna Kurnikovová

Anna Kurnikovová

V roce 2001 se virus Anna Kurnikovová šířil e-maily jako oheň vyprahlou savanou. E-maily obsahující škodlivou přílohu slibovaly obrázky tenisové hvězdy. Rychlost šíření viru tehdy ukázala, že sex a erotika prodává nejen v oblasti reklam, ale i v sociálním inženýrství.

Code Red

Code Red

V roce 2001 infikoval Code Red webové servery, kde se automaticky šířil zneužitím zranitelnosti Microsoft IIS serverů.

„Za méně než týden bylo infikováno téměř 400 tisíc serverů, a hlavní stárnka jimi hostovaných webů byla nahrazena nápisem „Hacked By Chinese!“ (Napadeno Číňany!) Code Red měl navíc funkci určenou k zaplavení webu Bílého domu přenosem z infikovaných serverů, a tím se stal prvním zdokumentovaným případem hacktivismu velké úrovně.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?