Hlavní navigace

20 tipů a triků pro Windows 8, bez nichž se neobejdete – 11. díl

3. 1. 2013

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
V posledním díle našeho seriálu přinášejícího tipy a triky pro Windows 8 se zaměříme na vytvoření zástupce, který nám umožní jedním klepnutím vypnout počítač.

V novém operačním systému Windows 8 se nachází spousta zajímavých funkcí a vlastností. Bohužel ne všechny jsou tak intuitivní, že je hned jasné, jak se mají používat. V tomto seriálu jsme pro vás připravili 20 nejlepších tipů a triků, které sami při práci ve Windows 8 používáme a které se nám tedy maximálně osvědčily.

 

1. díl – Úvod a nejpoužívanější klávesové zkratky ve Windows 8

2. díl – Těsné zobrazení pro více aplikací, třídění aplikací

3. díl – Ukončení aplikace, používání centralizovaného a kontextového vyhledávání

4. díl – Úprava nastavení soukromí, úprava nastavení filtru SmartScreen

5. díl – Zobrazení nabídky pro rychlý přístup, současné používání programů pro Windows 8 a pracovní plochy

6. díl – Programy spouštěné při startu operačního systému najdete ve Správci úloh, sdílení obsahu mezi lidmi nebo mezi aplikacemi

7. díl – Vytvoření obrázkového hesla, spouštění operačního systému do režimu pracovní plochy

8. díl – Přihlašování do operačního systému bez zadávání uživatelského jména a hesla, obnovení počítače

9. díl – Spuštění počítače v nouzovém režimu, zapnutí a vypnutí funkce Live Tiles

10. díl – Vyhledání složky se hrami ve Windows 8, povolení funkce Family Safety (Rodičovská kontrola)

 

Vypnutí počítače jedním klepnutím

Tlačítko pro vypnutí počítače vytvoříte velmi jednoduše

Windows 8 skrývají tlačítko pro vypnutí počítače v nabídce Settings, takže pokud chcete počítač vypnout, musíte provést vícero kroků. Nicméně vám prozradíme jeden velmi šikovný trik, kterým můžete připojit tlačítko pro vypnutí počítače přímo do spodní části pracovní plochy. Tady je přesný postup.

Vytvořte na pracovní ploše zástupce (klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte nejprve položku New a poté položku Shortcut). Do políčka pro umístění zadejte příkaz shutdown /s /t 0 a poté stiskněte tlačítko Next. Nakonec zástupce pojmenujte (například výrazem Shutdown) a vytváření zástupce dokončete stiskem tlačítka Finish.

soutez_casestudy

Nyní klepněte pravým tlačítkem na právě vytvořeného zástupce a na záložce Shortcut stiskněte tlačítko Change Icon. V dialogovém okně, jež se následně objeví, stiskněte tlačítko OK. Poté vyberte ze seznamu ikonku, která se vám zamlouvá nejvíce. Na obrázku výše je vidět, že jsme si zvolili tlačítko Power.

Nyní klepněte na vytvořeného zástupce ještě jednou pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte položku Pin to Start. Vytvořenou ikonku zástupce pak umístěte na nějaké vhodné místo. Jakmile na něj klepnete, počítač se okamžitě vypne.

Byl pro vás článek přínosný?