Hlavní navigace

Poznejte 20 zdarma dostupných utilit pro ladění výkonu pevných disků

Sdílet

V tomto článku najdete 20 vydařených nástrojů pro optimalizaci vašich pevných disků, díky nimž navždy učiníte přítrž chybám či ztrátám dat na pevných discích.

Chyby na pevném disku či ztráta dat představují doslova noční můru pro každého uživatele. Aby k nim pokud možno nikdy nedošlo, připravili jsme pro vás v tomto článku několik užitečných utilit, s nimiž získáte nad svým pevným diskem absolutní kontrolu. Výkon počítače velmi silně ovlivňuje stav pevného disku – operační systém u pevného disku, který není v pořádku, běží automaticky výrazně pomaleji. Neustálým odstraňováním a zapisováním souborů se navíc každý pevný disk fragmentuje. Čím vyšší je úroveň fragmentace, tím je pevný disk pomalejší.

Nyní vám nabízíme vše, co potřebujete pro vyladění výkonu pevného disku: jedná se o nástroje pro dodatečné odstranění souborů, sledování stavu pevného disku, nastavení míry hlučnosti či okamžitého zjištění zatížení pevného disku. Vůbec nezáleží na tom, zda na pevném disku vytváříte diskové oddíly, provádíte defragmentaci nebo úklid – ve výběru našich 20 utilit pro ladění pevného disku určitě najdete ten správný nástroj pro každý úkol. A to nejlepší na konec: všechny programy jsou dostupné zdarma!

HD Tune

Pomocí freewarového programu HD Tune můžete řídit přenosové rychlosti a přístupové doby pevného disku. Program zároveň sleduje zatížení procesoru a teplotu pevného disku. Program také umožňuje provádět řadu testů pevných disků, načíst stav pevného disku diagnostikovaný technologií S.M.A.R.T., popřípadě nechat na pevném disku vyhledat poškozené sektory.

Nástroj si můžete ve verzi 2.55 stáhnout na internetové adrese http://www.hdtune.com.

HD Tune

 

 


 

Silent Drive

Vadí vám při sledování filmu neustálý hluk pevného disku? Pak vám pomůže freewarový program Silent Drive, který pro nastavení hlasitosti pevného disku využívá funkci Automatic Acoustic Management. Tato utilita totiž řídí rychlost pohybu hlavičky pro čtení/zápis při přístupu na pevný disk. Čím delší je přístupová doba, tím tišeji pevný disk pracuje. Rychlost samotného přenosu dat je však stále stejná.

Nástroj si můžete ve verzi 2.4 stáhnout na internetové adrese http://www.reinhard-tchorz.de/en/start.html.

Silent Drive

 

 




HDD Life

 

Utilita HDD Life dokáže v případě potřeby testovat na pozadí běhu systému stav vašich pevných disků a neprodleně vám oznámí, pokud bude některý z parametrů těchto disků vykazovat kritickou hodnotu. Pro sledování stavu pevných disků utilita využívá technologii SMART a funguje u pevných disků IDE, Serial ATA a SCSI. O stavu pevných disků utilita informuje okamžitě po svém spuštění. Poté zkontroluje stav pevných disků buď při každém spuštění operačního systému a pokud o to stojíte, sleduje stav pevných disků dokonce  trvale, přičemž se objevuje ikona programu v pravé části Hlavního panelu. Ve Windows Vista lze program provozovat i jako miniaplikaci v postranním panelu.

Nástroj si můžete ve verzi 3.1.168 stáhnout na internetové adrese http://www.hddlife.com/eng.

HDDlife

 

 


 

CCleaner

Nástroj CCleaner odlehčí vašemu pevnému disku od nepotřebného balastu. Kromě toho tento program čistí i registr Windows a odstraňuje stopy po surfování na internetu. Program CCleaner se tedy velmi důkladně stará o ochranu vašeho soukromí, úklid pevného disku a optimalizaci systému, čímž přispívá i ke zvýšení rychlosti vašeho počítače.

Program je ve verzi 2.30.1130 ke stažení na internetové adrese http://www.piriform.com.

CCleaner

 

 


 

HD Cleaner

soutez_casestudy

Program HD Cleaner zvyšuje spolehlivost a rychlost vašeho počítače, protože z pevného disku odstraňuje všechny nepotřebné soubory. Mimo standardního úklidu pevného disku dokáže program odstraňovat soubory určitých typů nebo vynechat při odstraňování některé složky. Dokáže rovněž najít duplicitní soubory. Kvůli bezpečnému odstranění dat maže několikanásobným přepsáním příslušných částí disku a také přepisuje náhodnými bity i volný prostor disku.

Nástroj si můžete ve verzi 3.21 stáhnout na internetové adrese http://kurtzimmermann.com/mainpage.htm.

HD Cleaner

Na další díly tohoto článku se můžete těšit v nejbližších dnech!

Byl pro vás článek přínosný?