Hlavní navigace

25 nejlepších tipů a triků pro Windows 7 - 1. díl

18. 8. 2010

Sdílet

Počítače hráčů počítačových her berou Windows 7 doslova útokem a tento operační systém si získává stále více příznivců. V tomto článku vám prozradíme ty nejlepší tipy a nejužitečnější triky pro každodenní práci s tímto nejoblíbenějším operačním systémem.

Panel nástrojů: připnutí programů

Chcete-li na hlavní panel připnout ikonku nějakého programu, stačí ji jednoduše přesunout z nabídky Start ve Windows přímo do hlavního panelu a z nabídky, která se objeví, vybrat položku Připnout k: Hlavní panel. Když pak na hlavním panelu klepnete na libovolnou ikonku pravým tlačítkem myši, objeví se vyskakovací seznam, s jehož pomocí můžete v případě potřeby ikonku z hlavního panelu opět odepnout.

Stačí k tomu vybrat z již zmiňovaného kontextového menu položku Odepnout tento program z hlavního panelu. Takto tedy můžete z hlavního panelu odepnout třeba ikonku Internet Exploreru či Windows Media Playeru. Ale pozor, jakmile připnete na hlavní panel ikonku často používaného programu, který se nachází v nabídce Start, a použijete k tomu pravé tlačítko myši, pak tato ikonka z nabídky Start zmizí. Možná pak stojí za to pro umístění ikonky programu na hlavní panel zvážit alternativní postup přes nabídku Start/Všechny programy.

 

Panel nástrojů: dvojité spuštění jednoho programu

Když klepnete na ikonku již otevřeného programu na hlavním panelu, pak dosáhnete přesunu otevřeného okna do popředí. Chcete-li proto otevřít například dvě okna Firefoxu či jiné aplikace, pak máte dvě možnosti. Buď klepněte pravým tlačítkem myši na ikonku na hlavním panelu a vyskakovacího seznamu, které se objeví, vyberete položku Mozilla Firefox. Můžete ale také zkusit možná pohodlnější způsob, který spočívá ve stisku s držení klávesy Shift a klepnutí levým tlačítkem myši na ikonku na hlavním panelu. Další alternativou je klepnutí prostředním tlačítkem myši, popřípadě použití rolovacího kolečka vaší myši.

Panel nástrojů: zrušení seskupování

Pokud vám standardně nastavené seskupování více oken jednoho programu vadí, můžete je velmi jednoduše zakázat. Klepněte pravým tlačítkem myši na hlavní panel a z kontextového menu, které se objeví, vyberte příkaz Vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start. Na záložce Hlavní panel pak u rozbalovacího menu Tlačítka na hlavním panelu vyberte položku Seskupit při zaplnění hlavního panelu, nebo Nikdy neseskupovat, což je možnost, která zřejmě nejvíce odpovídá chování hlavního panelu z Windows XP.

Hlavní panel: umístění a velikost

Není nutné, aby se hlavní panel nacházel u spodního okraje monitoru. Zejména při práci na počítačích s velkými širokoúhlými monitory se může vyplatit a ušetřit spoustu času umístění hlavního panelu kolmo při levém okraji monitoru. Chcete-li umisťovat hlavní panel naprosto volně, pak na něj klepněte pravým tlačítkem myši a v kontextovém menu, které se objeví, odstraňte zatržítko před položkou Uzamknout hlavní panel. Nyní můžete hlavní panel uchopit se stisknutým levým tlačítkem myši a přetáhnout jej na vámi požadované místo. Umístíte-li ukazatel myši na horní okraj hlavního panelu a budete-li táhnout, můžete také měnit velikost hlavního panelu. To se hodí zejména tehdy, pokud plánujete používat větší počet ikonek.

CS24

Panel nástrojů: kontextové menu

Když klepnete pravým tlačítkem na program na hlavním panelu, pak se ve Windows 7 standardně zobrazí tzv. vyskakovací seznam. Chcete-li namísto tohoto seznamu zobrazit klasické kontextové menu, držte navíc stisknutou klávesu Shift. Pak se zobrazí ty položky, na něž jste zvyklí. Tento postup však funguje pouze tehdy, pokud jste ještě danou aplikaci nespustili. V opačném případě se vám zobrazí pouze položky pro uspořádání oken.

Byl pro vás článek přínosný?