Hlavní navigace

8 číhajících technických nástrah a jak se jim vyhnout - 4.díl

15. 2. 2017

Sdílet

 Autor: © Vanessa - Fotolia.com
Na nezkušené uživatele číhá spousta nástrah. Do jakých pastí se mohou chytit a jak jim alespoň do začátku pomoci nějakou dobrou radou?

Předcházející díl

 

Nováčci neboli neznalí uživatelé potřebují pomoc těch zkušenějších – to platí nejen v oblasti počítačů a informatiky vůbec. Neboť tito nezkušení uživatelé často padají do stejných pastí a dopouštějí se stále stejných chyb. Navíc taková konzultace neznalého uživatele odborníkem se může klidně protáhnout i na několik hodin. Existuje ale jedna možnost, kterou mu určitě poraďte, aby provedl ještě předtím, než vám jako odborníkovi bude telefonovat, že má opět nějaký problém. Jednoduše mu řekněte, aby si přečetl tento článek a stal se díky němu zase o něco informovanější.

Porovnejte ceny online a v obchodech

Určitě není pravda, jak se často traduje, že na Internetu (na Amazonu, eBay apod.) pořídíte vždy a cokoliv podstatně levněji než v kamenném obchodě. Kamenné obchody totiž pořádají výprodeje nebo lákají na akční ceny, navíc si neúčtují poplatky za dopravu, které často představují při online nákupy další často nemalé výdaje, s nimiž zákazník často nepočítá.

Další pastí, která na vás číhá při online nákupech, jsou poplatky za možnost vrácení zboží, s nimiž se v kamenných obchodech setkáte jen zřídka. Proto si před zakoupením jakéhokoliv zboží pečlivě přečtěte podmínky případného vracení zboží.

Porovnávání cen představuje první krok při chytrém nakupování veškeré elektroniky. Při nákupu v kamenném obchodě můžete ušetřit za dopravu – ovšem pouze tehdy, pokud se s obchodníkem v kamenném obchodě domluvíte na stejné ceně jako na Internetu

Pokud při porovnávání cen zboží při vyhledávání zjistíte, že cena vámi požadovaného zboží je na Internetu menší, pokuste se na stejné ceně dohodnout přímo s prodejcem v kamenném obchodě. Pokud se dohodnete, máte zboží k dispozici prakticky okamžitě a ještě ušetříte.

A ještě jedna rada týkající se online přehledů cen: Tyto přehledy samozřejmě mohou být velmi užitečné, na druhou stranu se vždy pečlivě ujistěte, že tyto přehledy jsou skutečně relevantní a nejsou jen nějakým nepodloženým výkřikem do tmy.

 

CS24

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?