Hlavní navigace

80 Gb/s USB, umělá inteligence u mikrofonu: novinky ve Windows 11

30. 1. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Windows 11 v kanálu Canary přinášejí nikoliv převratné změny, ale několik praktických novinek.

Microsoft v pátek oznámil, že zahájil testování některých mimořádně praktických nových funkcí Windows 11. Patří mezi ně Voice Clarity, podpora 80Gb/s USB a nové funkce sdílení a komprese.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

  • Pomocí jednotného nástroje pro všechny
    75 %
  • Pomocí nástrojů pro jednotlivé cloudy
    4 %
  • Pouze běžnými správními nástroji
    3 %
  • Nevyužíváme více cloudů
    18 %

Windows 11 Build 26040 je součástí kanálu Windows 11 Canary Channel, kódu, který může, ale nemusí být uvolněn pro širokou veřejnost – důkazem toho například je, že Microsoft stáhl funkci „vzdáleného snímání“, která byla uvolněna do Canary a Dev Channels loni v září, a udělal z ní součást aplikace Výstřižky. 

I když Microsoft s aktuální verzí nepředstavuje žádné převratné funkce, mnohé doplňky se zdají být užitečné a mohly by se ve Windows objevit už na podzim.

Vzdálené snímání přesunuto do Výstřižků

Loni na podzim Microsoft spustil funkci „vzdáleného snímání“, která zjednodušila proces zachycení a úprav fotografií pořízených chytrým telefonem. V dřívějším buildu, pokud systém Windows zjistil, že smartphone pořídil fotografii, zobrazil upozornění a umožnil vám ji upravit v počítači prostřednictvím aplikace Propojení s telefonem. 

Teď z funkce udělal součást Výstřižků (byť telefon budete muset mít s počítačem pochopitelně propojený).

Zřetelný hlas díky AI

Filtrování pomocí umělé inteligence není nic nového a zdá se, že většina video aplikací, jako je Microsoft Teams a Zoom, se již snaží filtrovat šum v pozadí. Prakticky každý nový pracovní notebook to dělá také. Ale Voice Clarity je funkce, kterou Microsoft přidal do Surface Laptop Studio, která kombinuje mikrofony Studia a nízkoúrovňové filtrování AI pro vynikající zvukový zážitek. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Microsoft uvádí, že tyto modely filtrování zpřístupní těm aplikacím, které mohou využívat tzv. Communications Signal Processing Mode, včetně služeb, jako je WhatsApp. V podstatě se jedná o vylepšení pod kapotou aplikací třetích stran běžících nad systémem Windows, které slibuje výrazně zlepšit jejich schopnost filtrovat šum na pozadí a zvýraznit váš hlas.

USB 80Gbps

Možná znáte dokovací stanice Thunderbolt, které nabízejí starší rozšiřující porty těm notebookům, které je nemají. Thunderbolt přechází na Thunderbolt 5, tedy na 80 Gb/s. Protože Intel odmítá certifikovat hardware, který není od Intelu, jako kompatibilní s rozhraním Thunderbolt, skončí notebooky s procesory AMD Ryzen u portů USB4, zatímco notebooky s procesory Intel Core používají rozhraní Thunderbolt. Přestože se jedná prakticky o totéž. Nyní však USB4 přechází také na technologii 80 Gb/s. 

Kvíz: Orientujete se dostatečně v oblasti bezpečnosti? (2) Přečtěte si také:

Kvíz: Orientujete se dostatečně v oblasti bezpečnosti? (2)

„Podpora USB 80 Gb/s bude zpočátku spuštěna na vybraných zařízeních založených na mobilních procesorech Intel Core 14. generace řady HX, jako je například nový Razer Blade 18,“ uvádí Microsoft. Až tedy bude mít modernizovaný hardware Thunderbolt/USB premiéru (v polovině roku 2024 nebo později), bude systémem Windows oficiálně podporován.

CS24

Sdílení ve Windows získává více možností, stejně jako komprese

Tomu, proč nástroj pro sdílení neobsahuje rozsáhlý seznam aplikací, nerozumím. S novým buildem do něj přibude alespoň pár dalších možností, včetně WhatsApp, Twitter/X, Gmail, Facebook a LinkedIn. Rychlost sdílení se také „výrazně zlepšila“. 

A co víc, Průzkumník souborů přidává podporu dalších kompresních formátů. Loni na podzim přidal Microsoft podporu souborů 7ZIP a .TAR. Nyní Windows přidává podporu pro GZIP, BZIP2 a další možnosti – včetně různých formátů TAR s různými typy komprese.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?