Hlavní navigace

Adobe zalátala zero day zranitelnost v přehrávači Flash

18. 4. 2011

Sdílet

Společnost Adobe vydala opravu kritické zero day zranitelnosti v přehrávači Flash Player. Podvodníci již chyby zneužívali pomocí videa Flash vloženého do dokumentů Word a Excel.

 Viz také: Adobe připustila další zero day chybu v přehrávači Flash

 

Jedná se už druhou podobnou kvapně uváděnou aktualizaci za poslední 4 týdny a podobný byl i způsob jejího zneužití.

Nová verze přehrávače Flash Player má číslo 10.2.159.1 a je dostupná pro Windows, Mac OS, Linux a Solaris. Instalace aktualizace by se měla uživatelům nabídnout automaticky. Adobe ovšem zatím nevydala opravu pro Google Android, který též podporuje Flash. Záplata zde bude k dispozici nejdříve 25. dubna. Stejně tak až dodatečně bude opraven Acrobat/Reader – také do PDF souborů lze vkládat formát Flash. Ve verzi Reader X by však před zneužitím chyby měl ochránit sandbox – tj. bylo by třeba najít ještě zranitelnost v mechanismu chráněného režimu. Naopak Google Chrome již problém opravil s předstihem.

Útoky proti této zranitelnosti začaly pomocí škodlivých wordových dokumentů, nyní se však rozšířily také na soubory ve formátu Excelu.

soutez_casestudy

Mila Parkour, nezávislý bezpečnostní výzkumník, který tuto zranitelnost objevil, tvrdí, že malware zneužívající chybu se pokouší komunikovat se servery registrovanými v Číně. I použité dokumenty Office byly původně zřejmě vytvořeny v čínštině, ačkoliv jejich názvy a obsah byly samozřejmě přizpůsobeny/lokalizovány (mohou se vydávat např. za firemní plán pro reorganizaci).

 

Byl pro vás článek přínosný?