Hlavní navigace

Alternativy tradičních aplikací v podnikovém prostředí

Sdílet

 Autor: © FotolEdhar - Fotolia.com
Různé nákladné softwarové nástroje lze nahradit za cenově výhodnější. Jednotlivé firmy se od sebe liší mimo jiné také svými potřebami, a tak program, který je dobrý pro jednu společnost, nemusí být dobrý pro druhou.

Ať už společnost potřebuje program, který více odpovídá firemním potřebám, nebo chce pouze ušetřit peníze, vždy se může obrátit k alternativám tradičních firemních programů. Skutečnost, že se konkrétní software hodil v minulosti, neznamená, že je tou nejlepší možností i dnes.

Jedním z takových programů, který mnoho společností používá spíše ze zvyku, je například kancelářský balík Microsoft Office. Ani sám Microsoft si nemyslí, že by kancelářské programy Office byly nutností pro každou firmu, rozhodl se totiž, že raději zvýhodní službu Office 365, která je založena na cloudu. Její cenové podmínky i rozvrh aktualizací jsou oproti „krabicovému“ balíku Microsoft Office výhodnější.

Nejznámější variantou Officu je kancelářská sada Google Apps. Ta nabízí program na zpracování textu i tabulek přímo v prohlížeči. Má také možnost vytváření prezentací, které jsou oproti Wordu, Excelu či PowerPointu o něco jednodušší. Vzhledem k tomu, že je sada Google Apps založena na cloudu, je spolupráce na souborech velmi jednoduchá. Google Apps stojí 5 dolarů pro jednoho uživatele na jeden měsíc (za 10 dolarů může být přidána funkce e-discovery, která zvyšuje bezpečnost).

Další alternativou je sada kancelářských aplikací Zoho Docs, soustředí se především na snadnou spolupráci a nabízí podobné prostředí jako Google Apps, navíc má 1 GB místa zdarma. Dostupné jsou i další open source programy, například Apache OpenOffice nebo LibreOffice. Pro uživatele s OS X je vhodná kancelářská sada NeoOffice, která je téměř identická s LibreOffice, ale je navržena tak, aby lépe odpovídala uživatelskému rozhraní OS X, a podporuje vysoké rozlišení monitorů Retina.

Adobe Creative Suite se ve firmách také drží spíše ze zvyku, než proto, že by jiné alternativy neexistovaly. Například GIMP je k dostání zdarma a obsahuje většinu nástrojů, které má Photoshop. GIMP je jedním z neznámějších řešení open source. Dalšími alternativami jsou například programy Seashore (pro OS X) nebo Pixlr, který se spouští přímo v prohlížeči, ale ani jeden nemá tolik možností jako GIMP.

Náhradou za ostatní programy od Adobe existují také. Napřílad Formulate Pro je skvělou alternativou Acrobatu, zvláště pro ty, kteří nepotřebují dokumenty PDF upravovat tak často, aby se investice do Acrobatu vyplatila. Inkscape je podobný programu Adobe Illustrator. Má plnou podporu standardu SVG 1.1 a možnost exportu souborů do formátu AI. Alternativou pro InDesign je program Scribus, poskytuje podobné možnosti jako ostatní desktopové programy tohoto typu.

Dynamics ERP od Microsoftu může být vhodnou alternativou k Oracle ERP. Pokud preferujete řešení založené na cloudu, poskytuje ho program Compiere.

Alternativ pro Microsoft SharePoint je v posledních pěti letech nespočet. Například Yammer, který získal mnoho pozornosti integrací sociálních funkcí do firemního komunikačního systému. Další možností pro menší společnosti, které chtějí ušetřit, je Socialcast, který nabízí zobrazování posledních aktivit až pro padesát lidí. Větší společnosti, které hledají program pro více lidí, mohou vyzkoušet IBM Connections. Program je na trhu od roku 2007 a obsahuje mnoho zajímavých funkcí, například pluginy do PowerPointu a Excelu a sociální funkce jako Wiki, fóra a sociální analýzu.

Byl pro vás článek přínosný?