Hlavní navigace

Proč byste neměli zálohovat na interní disk

6. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Interní zálohy jsou užitečnou funkcí, v tom ohledu, že taková záloha je bezprostřední a obnova dat rychlá a jednoduchá. Jestliže váš hlavní disk zkolabuje, může se interní záloha hodit.

Avšak pád disku je pouze jednou z mnoha možných nehod, které vás mohou potkat, a po nichž jste rádi, že jste včas zálohovali. U téměř každé jiné nehody je interní záloha buďto nespolehlivá nebo absolutně zbytečná.

Například pokud jste zálohovali na interní disk a někdo vám ukradne počítač, přišli jste o pevný disk i zálohu. Oheň, povodeň, elektrický zkrat... všechny tyto katastrofy pravděpodobně zničí oba disky.

Musíte vzít v úvahu také mnohem pravděpodobnější riziko chyby uživatele. Co se stane, když omylem přepíšete důležitý soubor? Jestliže se obsah jednoho disku automaticky odráží i na disku druhém (máte zavedený tzv. mirroring čili řazení RAID 1), bude daný soubor ihned přepsán i v záloze. (Více o RAID systémech si přečtěte zde.)

Tím neříkáme, že by takový mirroring neměl cenu. Jestliže si nemůžete dovolit výpadek spojený s výměnou poškozeného disku, je RAID 1 určitě praktickou investicí.

pevný disk

I tak byste ale měli zálohovat i na médium, které je fyzicky oddělené od vašeho počítače. Takový postup zvyšuje pravděpodobnost, že když ztratíte soubor, disk nebo celý počítač, budete schopni znovu získat zpět svá důležitá data.

soutez_casestudy

Doporučujeme zálohovat buďto do cloudu – což je pravděpodobně nejbezpečnější, pokud se bojíte o krádeže, oheň nebo povodeň – nebo na externí pevný disk. Jestliže používáte disk, je dobré jej zapojovat jen na nezbytně nutnou dobu, tedy jen po dobu zálohy. Pak jej odpojte a dobře uschovejte, pokud možno do jiné místnosti, nejlépe ale do jiné budovy. Záleží na tom, jak jste zodpovědní (nebo paranoidní?).

V dalším tipu si řekneme, jak vůbec zálohovat.

Byl pro vás článek přínosný?