Hlavní navigace

Amazon zlevňuje a zjednodušuje AWS, konkuruje mu Google

28. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © gustavofrazao
Amazon se odhodlal k sérii zlevnění a u služby Amazon Web Services (AWS) platební podmínky celkově zjednodušil. Oblíbený systém S3 (Simple Storage Service) se šest cenových skupin snížilo na tři, spolu se zlevněním od 16 do 25 %.

Glacier, úložiště dat, ke kterým není třeba přistupovat na každodenní bázi, má nyní trojici způsobů, jak se k uloženým datům dostat. Společnosti, které chtějí rychlejší přístup, zaplatí více a zbylé si počkají. Celkově dostane služba Glacier zlevnění o celých 43 %.

Novinky přichází týden před konferencí re:Invent v Las Vegas, kde se od Amazonu očekává odhalení nových služeb a nabídek. Právě oblast úložiště je pro firmu klíčové, protože ostatní služby firmy, včetně těch cloudových, na AWS spoléhají.

Zákazníci systému S3 uvidí v prosinci levnější účet automaticky. Zhruba zaplatí 2 až 2,5 amerických centů za uložený gigabyte, což je oproti 2,75 až 4 centům podstatné zlevnění.

Když Amazon Glacier poprvé představil, uživatelům firma účtovala podle velikosti uložených dat a jak často k nim přistupovali. Stanovení výsledné ceny pak bylo poněkud zmatečné; spíše však chaotické. Nyní, když si uživatelé mohou vybrat ze tří stabilních možností, je situace mnohem lepší.

První ze tří možností, standardní způsob, už Glacier poskytuje: Uživatelé dostanou svá data během 3 až 5 hodin, zaplatí 1 cent za gigabyte a 5 centů za 1000 žádostí. Když zákazníci potřebují rychlý přístup k uloženým souborům, mohou si zaplatit zrychlený způsob: zaplatí 3 centy za gigabyte a 1 cent za žádost. Za tuto cenu však uživatelé dostanou svá data v běžném provozu do 5 minut.

soutez_casestudy

Pokud zákazníkům stačí pomalý přístup, mohou si vybrat i poslední, velmi levnou variantu. Za gigabyte zaplatí 0,25 centu a 2,5 centu za 1000 žádostí. Výměnou se však k souborům dostanou až za 5 až 12 hodin.

Zprávy přichází týden poté, co Google oznámil vlastní pozměněnou nabídku produktů, včetně nové Coldline sekce, která má přímo konkurovat Glacieru. V čem se Google liší je, že všechny různé cenové kategorie umožňují zákazníkům prakticky okamžitý přístup. Nejlevnější úložiště Googlu je však stále dražší než to od Amazonu.

Byl pro vás článek přínosný?