Hlavní navigace

AMD chystá procesory s architekturou ARM

14. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © alphadogdesign - Fotolia.com
Společnost AMD, druhý největší výrobce procesorů architektury x86, oznámila, že chystá výrobu procesorů založených na architektuře ARM. Ukončila tak více než rok trvající spekulace kolem plánů využít k rozvoji technologie ARM.

Od příštího roku se ve výrobním programu firmy AMD objeví procesory ARM Cortex-A5 s bezpečnostní technologií TrustZone. Procesory ARM se v současnosti používají ve většině chytrých telefonů a tabletů. Technologii TrustZone lze nalézt ve všech procesorech pod kódovým označením Cortex-A.

TrustZone tvoří konkrétně soubor pravidel, která pomáhají zajistit bezpečnost u mobilních přenosných zařízeních, elektronických plateb a během příjmu mediálního obsahu online. Tímto způsobem se například chrání populární streamovací služba Netflix. AMD už podle svých slov pro platformu Cortex A-5 podepsala s AMR příslušné licenční dokumenty.

Integrace procesorů ARM patří mezi první velké kroky společnosti AMD v plánu reorganizovat strategii vývoje procesorů. Nový tým vedoucích pracovníků by měl vést strukturální přeměnu procesorů tak, aby bylo možno integrovat další složky. AMD chce tímto krokem zaútočit na dominantní pozici Intelu na trhu.

AMD s konkurenčním výrobcem procesů Intel soutěží, pokud jde o procesory postavené na architektuře x86. V tomto ohledu se jí postupem času podařilo zvýšit podíl na trhu. Přitom není bez zajímavosti, že ani jedna z firem prozatím fakticky nemá zastoupení na prudce se rozvíjejícím trhu s tablety a chytrými telefony. Tomu dominuje společnost ARM.

Světem informačních technologií se proto šíří informace, že licenční spolupráce firem AMD a ARM předznamenává další kroky v době, kdy se růst trhu se stolními počítači zastavil. Firma AMD má sice zájem expandovat na trh s tablety, ale podle dostupných informací bude platforma Cortex-A5 používána výhradně k bezpečnostním účelům. Představitelé AMD navíc už dříve vyjádřili důvěru v procesory architektury x86 s tím, že je mají v plánu pod kódovým označením Hondo implementovat do tabletů.

Podle slov Nathana Brookwooda, analytika společnosti Insight64, by mohlo mít započaté partnerství AMD a ARM v budoucnosti vliv na širokou škálu technologií. „Možná uvidíme, že AMD bude do svých produktů licencovaných od společnosti ARM zavádět technologické novinky. Integrace řešení TrustZone navíc citelně podpoří bezpečnost procesorů AMD,“ doplnil Brookwood. TrustZone je totiž součástí obrovského množství tabletů a chytrých telefonů s procesory ARM a AMD tuto technologii plánuje rozšířit i do stolních počítačů.

AMD chce rovněž licenčním partnerstvím s ARM držet krok s Intelem, který si minulý rok zajistil moderní bezpečnostní řešení akvizicí s firmou McAfee vyrábějící antivirové programy.

Byl pro vás článek přínosný?