Hlavní navigace

AMD zvyšuje rychlost serverů s 16jádrovými procesory

6. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © AMD
Nové serverové procesory Opteron 6300 s jádry Piledriver jsou prý až o 40 % rychlejší než jejich předchůdce Opteron 6200.

Výrobce představil celkem pět nových serverových procesorů Opteron s kódovým označení Abú Dhabí, jejichž taktovací frekvence se bude pohybovat v rozmezí 1,8 až 3,5 GHz. „Oproti rok starým procesorům Opteron 6200 Interlagos, které měly také 16 jader, vzroste rychlost až o 40 procent,“ řekl viceprezident AMD John Williams. Společně s tím se zlepší také virtualizační výkon, což je prý oblast, kterou se AMD ve spolupráci s Red Hatem a Microsoftem velmi zabývá.

Nové procesory jsou opatřeny jádry Piledriver, které AMD použilo i v desktopových procesorech Trinity. Jádra vycházejí z jader Bulldozer, která jsou součástí procesorů Opteron 6200. V některých oblastech však AMD s čipy trochu zaostává. Procesory například podporují starší rozhraní PCI-Express 2, ačkoliv Intel již se svými serverovými procesory přešel na rychlejší PCI-Express 3.0.

Procesory jsou určeny pro servery zajišťující provoz veřejných i privátních cloudů a pro podnikové aplikace, jako jsou databáze nebo analytické nástroje. Do svých produktů je již slíbili nasadit Hewlett-Packard, Dell, Cray nebo Silicon Graphics a příští pondělí by se tento seznam měl ještě rozrůst.

AMD chce s novými procesory vylepšit nepříliš příznivou bilanci svého serverového podnikání. S tím souvisí i nová firemní strategie, které počítá se zahájením prodeje ARMových serverových procesorů do roku 2014. Architektura x86 však prý pro AMD bude i nadále hlavní platformou. Dlouhodobým cílem AMD je umožnit rozložení zátěže mezi servery s oběma architekturami, čehož chce dosáhnout použitím technologie Freedom Fabric k propojení procesorových jader.

Williams připustil, že servery s Abú Dhabí nemusí být právě teď kompatibilní s ARMovými servery umístěnými v datových centrech. AMD se však bude snažit obě architektury postupně sbližovat, tak aby v budoucnu bylo opravdu možné používat platformu x86 ve spojení s ARM. Svůj díl si však musí odpracovat i firmy, které by měly své aplikace zpřístupnit architektuře ARM, což zabere hodně času.

Předchůdce nových procesorů, Opteron 6200, našel své využití ve 20petaflopovém superpočítači umístěném v Oak Ridge National Laboratory v Tennessee. Také s procesory Opteron 6300 se počítá pro takto náročné aplikace. Již příští rok bude instalován nový superpočítač na univerzitě v Indianě, jehož součástí budou i nové procesory od AMD.

Byl pro vás článek přínosný?