Hlavní navigace

Američané omezují vývoz AI čipů do Číny

6. 9. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Američtí výrobci pokročilých čipů pro umělou inteligenci můžou kvůli nové legislativě utrpět stomilionové propady tržeb.

Akcie Nvidie a AMD zaznamanely propad kvůli obavám z dopadu nových amerických omezení souvisejících s prodejem AI čipů do Číny. Dle první jmenované firmy začíná vláda Spojených států vyžadovat speciální licenci, která má zajistit, že Číňané a Rusové nebudou čipy využívat ve vojenském průmyslu. Oba výrobci už vyjádřili obavu, že nová legislativa může vést k milionovým propadům tržeb, což prozatím vedlo k propadu hodnoty akcií Nvidie o 6,6 % a AMD o 3,7 %.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

K omezením se vyjádřily už také čínské úřady, podle kterých jsou porušením principů hospodářské soutěže a porušují mezinárodní obchodní právo. Volají proto po rovném přístupu ke všem společnostem, včetně těch čínských, mimo jiné za účelem udržení světové ekonomické rovnováhy.

Americké Ministerstvo obchodu poskytlo BBC následující reakci: „Zaujímáme komplexní přístup k provádění dalších nezbytných opatření týkajících se technologií a jejich použití, za účelem ochrany národní bezpečnosti a zahraničněpolitických zájmů USA. Součástí tohoto přístupu je zabránit tomu, aby Čína získávala a využívala americké technologie v rámci svých vojensko-civilních programů podporujících úsilí o modernizaci armády, porušování lidských práv a další škodlivé činnosti.“

Procesorů se prodává rekordně málo, stolních CPU dokonce nejméně od roku 1984 Přečtěte si také:

Procesorů se prodává rekordně málo, stolních CPU dokonce nejméně od roku 1984

Nvidia v oficiální stížnosti uvedla, že požadavek nové licence zasáhne hlavně export čipů A100 a H100, navržených pro rychlejší zpracování úkonů strojového učení a systémy, které jej využívají. Ohroženy tak jsou prý prodeje v hodnotě až 400 milionů dolarů, byť zástupci firmy už prý s čínskými partnery jednají o alternativních řešeních. 

soutez_casestudy

V případě AMD legislativa zasáhne hlavně vývoz MI250 čipů, ačkoliv firma dle svého mluvčí neočekává žádný „materiální dopad“ na svůj byznys. Dle expertů však můžou být dopady omezení vážnější, pakliže se Čína rozhodne reagovat obdobným opatřením. 

Už v únoru obě firmy přestaly prodávat své produkty do Ruska kvůli jeho vpádu na Ukrajinu.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?