Hlavní navigace

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Applu kvůli „iPhone monopolu“

25. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Apple
Rozsáhlý případ vede ministerstvo spravedlnosti Spojených států. Na uživatele však nejspíš žádný vliv mít nebude.

Americké ministerstvo spravedlnosti, ke kterému se připojilo šestnáct státních a okresních generálních prokurátorů, podalo občanskoprávní antimonopolní žalobu na společnost Apple. Viní ji z monopolizace nebo pokus o monopolizaci trhů s chytrými telefony v rozporu s tzv. Shermanovým zákonem.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Vláda tvrdí, že Apple využil smluvní a technologické restrikce, aby vývojářům ztížil konkurovat jeho produktům a službám a zároveň uživatelům iPhonů ztížil přechod na systém Android.

„Apple podrývá aplikace, produkty a služby, které by jinak snížily závislost uživatelů na iPhonu, podpořily interoperabilitu a snížily náklady spotřebitelů i vývojářů. Apple využívá své monopolní postavení mimo jiné k tomu, aby od spotřebitelů, vývojářů, tvůrců obsahu, umělců, vydavatelů, malých podniků i obchodníků získal víc peněz,“ uvádí ministerstvo spravedlnosti Spojených států. 

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

V žalobě rovněž stojí, že pokud protisoutěžní chování Applu nebude zastaveno, firma svůj monopol na iPhony upevní a rozšíří na další trhy i součásti ekonomiky.

Je třeba poznamenat, že žaloba netvrdí, že by si Apple udržoval většinový podíl na trhu s chytrými telefony, a netýká se ani toho, zda si spotřebitelé mohou či nemohou vybrat jiný chytrý telefon než iPhone. Spíš obviňuje Apple, že využívá své tržní síly k tomu, aby zvýhodnil vlastní aplikace, služby a produkty oproti ostatním. 

Například tím, že nutí výrobce chytrých hodinek používat API, které omezuje jejich přístup a možnosti ve srovnání s tím, co může dělat Apple se svými vlastními hodinkami Apple Watch, nebo tím, že znemožňuje, aby trackery, jako je Tile, fungovaly na různých zařízeních stejně dobře jako AirTags od Applu.

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni? Přečtěte si také:

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

Ministerstvo spravedlnosti rozděluje svou stížnost do pěti hlavních kategorií:

  •  Blokování inovativních superaplikací: Apple narušil růst široce funkčních aplikací, které by spotřebitelům usnadnily přechod mezi konkurenčními platformami chytrých telefonů.
  • Potlačování mobilních cloudových streamovacích služeb: Apple blokoval vývoj aplikací a služeb pro cloudové streamování, které by spotřebitelům umožnily hrát videohry a využívat další cloudové aplikace, aniž by museli platit za drahý hardware chytrého telefonu.
  • Vyloučení multiplatformních aplikací pro zasílání zpráv: Apple zhoršil kvalitu zasílání zpráv napříč platformami, snížil inovativnost a bezpečnost messagingu, takže jeho zákazníci si musí kvůli platformě iMessage kupovat iPhony.
  • Snížení funkčnosti chytrých hodinek jiných výrobců než Apple: Apple omezil funkčnost chytrých hodinek třetích stran, takže uživatelé, kteří si zakoupí hodinky Apple Watch, budou muset vynaložit značné náklady, pokud si nebudou nadále kupovat telefony iPhone.
  • Omezení digitálních peněženek třetích stran: Apple brání aplikacím třetích stran nabízet funkci tap-to-pay, čímž brání vytváření digitálních peněženek třetích stran, které by fungovaly napříč platformami.

Ačkoli už tak jde o zásadní témata, stížnost uvádí, že protisoutěžní jednání Applu sahá dál a týká se i „webových prohlížečů, videokomunikace, předplatného zpráv, zábavy, automobilových služeb, reklamy, lokalizačních služeb a dalších“.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Takto Apple na žalobu reagoval:

„V Applu každý den inovujeme, abychom vytvářeli technologie, které si lidé oblíbí – navrhujeme produkty, které spolu bez problémů spolupracují, chrání soukromí a bezpečnost a vytvářejí pro naše uživatele kouzelné zážitky. Tato žaloba ohrožuje to, kým jsme, a zásady, které odlišují produkty Apple na silně konkurenčních trzích. 

Pokud by byla úspěšná, bránila by nám ve vytváření technologií, které lidé od společnosti Apple očekávají – v nichž se prolíná hardware, software i služby. Zároveň by to byl nebezpečný precedens, který by vládě umožnil, aby do navrhování technologií pro lidi zasahovala tvrdou rukou. Jsme přesvědčeni, že tato žaloba je věcně i právně nesprávná, a budeme se proti ní důrazně bránit.“

soutez_casestudy

Ministerstvo spravedlnosti začalo prošetřovat Apple v roce 2019 a vytvořilo případ, který je mnohem širší než u většiny ostatních regulačních orgánů. Například Evropská unie se zaměřila pouze na obchod App Store a funkci tap-to-pay. V minulosti se Apple úspěšně ubránil proti jiným antimonopolním žalobám, naposledy proti společnosti Epic Games, ale v tomto případě jde o daleko rozsáhlejší kauzu.

Ať už ale bude výsledek jakýkoli, je nepravděpodobné, že by měl na uživatele v dohledné době podstatný vliv. Řešení podobných případů může trvat roky a případná vynucená náprava má pak často ještě vzdálenější lhůty, aby měla společnost čas vyhovět. Přinejmenším v příštích několika letech tak bude mít tato záležitost na uživatele Applu nejpravděpodobnější dopad v případě, že Apple sám preventivně provede drobné změny ve svých produktech.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?