Hlavní navigace

Blockchain se začíná pomalu stávat relevantní technologií i mimo kryptoměny

25. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Podle analytické společnosti GlobalData se blockchainový průmysl díky tokenizaci aktiv připravuje na příjmy ve výši 291 miliard dolarů do roku 2030.

Globální příjmy z blockchainových platforem a služeb vzrostou z 12 miliard dolarů v roce 2023 na 291 miliard dolarů v roce 2030. Tato trajektorie růstu odráží vyhraněnější a specializovanější strukturu výdajů, přičemž specifické oblasti, jako je tokenizace aktiv, vývoj blockchainu a infrastrukturní služby, slouží jako hlavní hnací síla expanze trhu, uvádí analytická společnost GlobalData.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

Nejnovější zpráva společnosti GlobalData „Thematic Research: Blockchain“, odhaluje zásadní posun od širokého, nerozlišujícího použití této technologie k cílenějšímu, strategickému využití. Odvětví je svědkem tichého, ale stálého nárůstu zavádění blockchainu, přičemž se soustředí na jeho praktické přínosy. Tento trend je podpořen rostoucím pochopením, že použitelnost blockchainu není univerzální a že pro jeho úspěšné nasazení je klíčová robustní digitální infrastruktura.

Nicklas Nilsson, konzultant pro tematické zpravodajství ve společnosti GlobalData, k tomu konstatuje: „Blockchain je jedním z nejvýznamnějších nástrojů, které se v současnosti používají. Když blockchain vstoupil do podnikové sféry, šlo o jednu z nejvíce hypovaných technologií vůbec. Toto počáteční nadšení se ukázalo jako dvousečná zbraň, protože prvotní přijetí bylo poháněno spíše novinkou než strategickou hodnotou, což vedlo k nesprávnému nastavení očekávání a cílů a nedostatečnému zvážení jeho vhodnosti v konkrétních případech použití nebo odvětvích.“

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni? Přečtěte si také:

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

Navzdory ochlazení počátečního nadšení inovace v oblasti blockchainu přetrvávají. Odvětví je zaplaveno vývojem, jako je rostoucí konkurence mezi blockchainy s chytrými kontrakty, přejmenování blockchainu na Web3, vznik tokenů s duší a stále živoucí svět kryptoměn.

„Tyto trendy zdůrazňují, že zatímco adopce v podnicích neustále postupuje, veřejný prostor blockchainu zůstává dynamický,“ popisuje Nilsson.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Výrazným trendem ze zprávy je nástup tokenizace aktiv jako další významné aplikace blockchainu. Tokenizace aktiv zahrnuje využití blockchainu k převodu fyzických nebo digitálních aktiv na dělitelné a obchodovatelné digitální tokeny. Tato tokenizovaná aktiva poskytují nový přístup k vlastnictví aktiv tím, že umožňují investorům nakupovat části aktiv namísto celých aktiv.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Tokenizaci aktiv lze aplikovat na různá aktiva, včetně finančních nástrojů, jako jsou akcie a dluhopisy. Výhody jsou však patrné zejména u nelikvidních fyzických aktiv, jako jsou nemovitosti, drahé kovy a výtvarné umění.

Nilsson vysvětluje: „Pokud byly kryptoměny prvním zabijáckým případem použití blockchainu, pak tokenizace aktiv je druhým. Prakticky každý finanční gigant zahájil v posledních dvou letech tokenizační iniciativy s odkazem na jejich významný tržní potenciál. Tito významní finanční hráči se neřídí pouze trendem, ale uznávají tokenizaci aktiv jako potenciální změnu hry.“

CS24

Převedení různých aktiv na obchodovatelné digitální tokeny snižuje vstupní bariéry tím, že umožňuje částečné vlastnictví, a zvyšuje globální účast díky zvýšené likviditě a rychlejšímu vypořádání. To má široké důsledky pro způsob distribuce bohatství a fungování ekonomiky.

„Přijetí blockchainu se vyvíjí spíše jako pozvolná cesta než sprint. Počáteční fáze experimentování ustoupila cílenějšímu úsilí, které je podloženo cennými poznatky. I když blockchain zůstává v rané fázi, inovace, které podporuje, jsou působivé, přičemž tokenizace aktiv je toho nejlepším příkladem. Tento stálý pokrok v zavádění v podnicích podtrhuje potenciál blockchainu, který může časem výrazně ovlivnit různá odvětví,“ předpokládá Nicklas Nilsson.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?