Hlavní navigace

Nejnovější Microsoft Surface jsou už skutečně pro práci, i s umělou inteligencí

26. 3. 2024

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nové modely řady laptopů Microsoft Surface představují významný posun vpřed.

Microsoft představil Surface Pro 10 for Business a Surface Laptop 6 for Business. Oproti dřívějším modelům Surface skutečně působí, že byly navrženy do pracovního prostředí. Microsoft už na oba nové modely začal přijímat objednávky, s dodávkami začne 9. dubna. 

Koupíte si letos laptop?

Ceny obou zařízení začínají na 1199 dolarech, v přepočtu asi 28 tisících korunách. Verze Surface Pro 10 a Surface Laptop 6 pro běžné uživatele budou pravděpodobně k dispozici v květnu.

Je to poprvé, kdy značka Surface for Business skutečně působí tak, že má sloužit primárně pro práci. Po celá léta byly „firemní“ varianty Surface v podstatě kopiemi spotřebitelského hardwaru, pouze s „profesionální“ verzí Windows 10 a Windows 11. Konkurenti jako Dell mezitím odlišili komerční a spotřebitelské brandy jako Latitude a Inspiron rozdíly v designu i marketingu.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Nové Surface můžou nalákat na procesor Intel Core Ultra, 5G, solidnější pracovní klávesnici, NFC (v případě Surface Pro 10) nebo čtečku čipových karet (u Surface Laptop 6). Jedná se také o zařízení s jádrem Secured-Core, která mají ve výchozím nastavení zapnuté vylepšené zabezpečení přihlašování. Co naopak neobsahují, je podnikově orientovaná verze vPro čipů Intel Core Ultra.

Některé inovace pak lze považovat za předzvěst verzí pro běžné spotřebitele. Patří mezi ně výrazně jasnější, ale antireflexní obrazovka a lepší webové kamery, včetně nové širokoúhlé kamery u Surface Pro 10, která bude s největší pravděpodobností sloužit k panorámování a zoomování s umělou inteligencí. A samozřejmě nechybí ani nová klávesa Copilot, která spustí AI službu od Microsoftu tam, kde je k dispozici.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Jinak je nový Surface Pro 10 pro firmy stejný 13palcový tablet, jaký známe z dřívějška. Surface Laptop 6 se pak dodává v 13,5palcové i 15palcové variantě. Klávesnice Surface Pro Keyboard ani Surface Slim Pen 2 nejsou součástí balíčku, byť většina prodejců je v budoucnu asi bude nabízet společně.

Co je nového v Surface Pro 10 a Surface Laptop 6 pro firmy

Aktuálním tahákem obou zařízení je samozřejmě umělá inteligence. Součástí obou je speciální klávesa Copilot, přičemž Copilot může taky volit mezi vaším „pracovním“ a osobním účtem. 

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows Přečtěte si také:

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows

Jako první Surface běží na čipech Intel Core Ultra (Meteor Lake) s dedikovaným AI NPU, které zvládá procesovat tzv. Windows Studio Effects čili například automatický zoom či filtrování šumu při videohovorech. V prezentačním videu Microsoft také ukázal, jak lze Copilota použít jako asistenta k aplikacím, jako je OneNote – pomocí umělé inteligence pomáhá organizovat a čistit poznámky, ale také je přeformátovat. 

Jedna z vedoucích pracovnic Microsoftu předvedla, jak lze její ručně psané poznámky přeformátovat na textovou tabulku, a to pouhým požádáním Copilota.

Tablet do přírody?

Pokud nechcete trávit celé dny v kanceláři, Microsoft představuje Surface Pro 10 for Business taky jako skvělý tablet pro venkovní použití. Model je vybaven novou obrazovkou schopnou dosáhnout jasu 600 nitů a vyšší má oproti předchůdcům i kontrast, 1300:1. 

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni? Přečtěte si také:

V roce 2024 přicházejí velké změny na pracovištích. Jste připraveni?

Obrazovka obou modelů je navíc antireflexní, což je příslibem snížení odrazů až o 50 %, a disponuje vylepšenou technologii adaptivních barev, která kompenzuje i změnu osvětlení.

soutez_casestudy

Surface Pro 10 pro firmy: podrobné specifikace

Kromě výše zmíněných funkcí jsou největšími změnami Surface Pro 10 for Business výrazné navýšení paměti, použití rychlejšího paměťového standardu LPDDR5X a navýšení rozlišení zadní webkamery na 10,5 Mpx. 

Ti zdatnější si svá zařízení stále mohou opravovat svépomocí, což mají nově usnadnit také „instruktážní QR kódy“ uvnitř zařízení.

  • Obrazovka: 13palcová PixelSense Flow (2880×1920, 267 PPI, Gorilla Glass 5), až 120Hz s dynamickou obnovovací frekvencí
  • Procesor: Intel Core Ultra 5 135U, Core Ultra 7 165U
  • Gafika: Intel Graphics
  • Paměť: 8, 16, 32, 64GB LPDDR5X
  • Úložná kapacita: 256GB, 512GB, 1TB PCIe Gen 4 SSD
  • Porty: 2 USB-C (USB 4.0/Thunderbolt 4 w/DisplayPort 2.1), 1 Surface Connect port, 1 Surface Keyboard Port
  • Zabezpečení: Camera (Windows Hello), NFC/smartcard reader; TPM 2.0 chip
  • Kamera: přední 1440p širokoúhlá s Windows Studio Effects, zadní 10,5 Mpx
  • Baterie: 48Wh
  • Wi-Fi: Wi-Fi 6e (802.11ax), Bluetooth 5.3; volitelně 5G
  • Operační systém: Windows 10 Pro nebo Windows 11 Pro
  • Rozměry: 28,7 × 20,8 × 0,9 cm
  • Hmotnost: 880 g
  • Barva: Platinová, Černá
 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?