Hlavní navigace

Analýzy: Windows do budoucna čeká boj o zákazníky

27. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
Podle analytiků přichází doba, kdy si reálně začnou konkurovat jednotlivé operační systémy jako iOS, Android nebo Windows. A Microsoft to nebude mít vůbec lehké.

V minulém roce aerolinky United Airlines začaly pilotům pořizovat iPady, aby s sebou nemuseli neustále tahat různé směrnice, příručky a deníky. Apple však nemá vyhráno - jakmile nastane čas, kdy budou v United měnit hardware (za dva až tři roky), společnost se bude rozhodovat mezi tablety s nejméně třemi operačními systémy. „Otázkou je, zda pořídíme iPady, tablety s Windows nebo Androidem,“ říká Jon Merritt z United. Ve společnosti United Airlines své rozhodnutí učiní až za pár let, je však třeba všimnout si velké změny v korporátním IT - společnosti již nejsou závislé na Windows a porovnávají nyní zařízení s různými operačními systémy.

Peter Sondergaard ze společnosti Gartner uvedl, že tablety bude jako primární mobilní platformu do dvou let používat 20 % velkých organizací. V roce 2018 bude 70 % mobilních pracovníků používat tablet nebo hybridní zařízení, které má tabletové funkce. Podle Sondergaarda nyní přicházíme do světa, ve kterém již není tak velká závislost na desktopu, respektive na Windows. A kvůli existenci více platforem podle analytiků vývojáři přestanou vytvářet nativní aplikace pro jednotlivé operační systémy a začnou se zaměřovat na tvorbu webových aplikací přístupných z jakéhokoli zařízení pomocí prohlížeče.

V roce 2015 budou mobilní technologie podle Gartneru natolik pokročilé, že se „polovina aplikací, které by v roce 2012 musely být psány jako nativní, promění ve webové aplikace.“ Otázkou je, kolik bude přechod na nové platformy velké společnosti stát peněz. „Z našeho pohledu to nic stát nebude,“ říká například šéf společnosti Airwatch John Marshall. „Jedinou nákladovou položkou bude pořízení hardwaru.“

Podle Marshalla nebude přesun z Windows na iPad velkým skokem. I když po technické stránce v mnoho případech správci IT preferují systém od Microsoftu, protože jsou na něj od jakživa zvyklí, „co se týče uživatelského rozhraní, je Apple daleko před konkurencí,“ dodává Marshall. Microsoft samozřejmě ví, že to s Windows nebude mít lehké, a proto tabletům přizpůsobil i svůj operační systém Windows 8. Otázkou však je, zda bude Microsoft schopen v silné konkurenci uspět.

Byl pro vás článek přínosný?