Hlavní navigace

Android 3.2 zlepšuje práci s velkými displeji

23. 7. 2011

Sdílet

Společnost Google představila aktualizovanou verzi platformy Android určené pro tablety. Verze 3.2 přináší zejména optimalizaci pro větší množství různých modelů tabletů a zlepšení kompatibility pro aplikace s pevnou velikostí.

Android 3.2 je již k dispozici na přístrojích Motorola Xoom a podle Xaviera Ducroheta, vedoucího SDK oddělení pro Android v Googlu, má zlepšit uživatelské zkušenosti na více tabletech. K tomu má přispět režim kompatibility zobrazení na větších zařízeních určený pro aplikace s pevnou velikostí okna. Režim přináší škálování po bodech, což je podle Ducroheta důležité pro aplikace, které se nedokáží přizpůsobit většímu displeji. Namísto staršího rozdělení podle hustoty pixelů se nyní lze řídit i podle jejich počtu a to jak na výšku, tak i na šířku.

CS24

S tím souvisí i další vylepšení v Androidu 3.2, kterým je rozšířená podpora API pro zobrazování, což podle Ducroheta ocení zejména vývojáři, kteří chtějí mít lepší kontrolu nad uživatelským rozhraním napříč různými modely přístrojů s OS Android (díky novým atributům lze pracovat přímo s rozměry displeje konkrétního zařízení) a celkové API systému je nyní ve verzi 13. Přibyla také podpora vyjímatelných SD karet, což umožňuje nahrávání dat do aplikací přímo z karty.

Kromě Motoroly Xoom by měl být Android 3.2 vydán v nejbližší době na přístroj Transformer od Asusu. Verze 3.2 by měla být poslední, která rozděluje verzi tohoto mobilního operačního systému od Googlu pro smartphony a tablety a koncem roku bychom se měli dočkat verze s kódovým označením Ice Cream Sandwich, která má tyto dvě vývojové linie sjednocovat.

Byl pro vás článek přínosný?