Hlavní navigace

Android: open source či ne?

15. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Mobilní platforma Android od Googlu je sice založena na open source operačním systému Linux, ale míra jeho vlastní otevřenosti je již dlouho předmětem debat.

Android asi bude vždy otevřenější než iOS od Applu, o tom nemůže být sporu. Podle některých vývojářů má však i tak hodně co zlepšovat. Tento názor nyní podpořila i nová studie publikovaná výzkumnou společností Vision Mobile. Ta v ní Android označila za nejvíce uzavřenou platformu ve srovnání s dalšími sedmi testovanými open source projekty.

Studie se kromě Androidu zabývala i projekty MeeGo, Linux, Qt, WebKit, Mozilla, Eclipse a Symbian. Pro posouzení otevřenosti každého z nich Vision Mobile vytvořila vlastní hodnotící systém, který nazvala Open Governance Index. Ten se opírá o několik různých měření rozdělených do čtyř klíčových oblastí.

V první z nich se výzkumníci zabývali dostupností zdrojového kódu, podporou poskytovanou vývojářům a transparentností rozhodovacího procesu. V druhé fázi byl pak zkoumán celkový vliv vývojářů, ve třetí jejich schopnost vytvářet a distribuovat deriváty zdrojového kódu a ve čtvrtém se studie zaměřila na samotnou komunitu každého projektu.

Po vyhodnocení všech výše zmíněných položek byla každému projektu přiřazena jeho míra otevřenosti. Nejhůře tedy dopadl operační systém Android, který obdržel pouhých 23 %. Naopak nejlépe si vedlo vývojové prostředí Eclipse, které získalo skóre 84 %.

Co z toho plyne? „Náš výzkum ukázal, že platformy, které jsou nejvíce otevřené, budou nejúspěšnější v dlouhodobém horizontu. Eclipse, Linux, WebKit a Mozilla jsou toho zářným příkladem,“ píše se ve studii. Android je tedy jen výjimkou potvrzující pravidlo. „Úspěch Androidu má jen málo společného s mírou jeho otevřenosti,“ přiznávají výzkumníci, podle kterých by tento mobilní operační systém bez Googlu za zády tak snadno neprorazil.