Hlavní navigace

Test: RaidSonic Icy Box IB-MP3011Plus

15. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
Multimediální přehrávač se špičkovou výbavou a možnostmi.

Ach ty názvy, ty názvy. Máte produkty, jejichž název je krátký, svižný, výstižný a popisný ve dvou slovech o sedmi písmenech. Třebas Apple TV. A pak jsou produkty, jejichž název je nejen nezapamatovatelný a dlouhý ale i těžkopádný a neinformovanému zákazníkovi nic neříkající – například RaidSonic Icy Box IB-MP3011Plus. Pro účely této recenze tedy název druhého jmenovaného produktu zkrátíme na Icy TV Plus – ne snad že bychom ho chtěli s Apple TV srovnávat, dokáže toho nesrovnatelně víc, jde nám jen o jednoduchost.

“Icy TV Plus” je, podobně jako WD TV či Apple TV, přehrávač multimediálního obsahu. Může tedy přehrávat ze serverů UPnP, externího USB disku či paměťové karty, nebo interního disku (zabudovat můžete klasický třiapůlpalcový SATA disk), zároveň ale může sám fungovat jako FTP, Samba či UPnP server – nahradí tak vlastně i domácí fileserver či síťové úložiště (NAS).

IcyBox IB-MP3011

Špičková výbava ale rozhodně nekončí podporou serverových funkcí, nový přehrávač (a server) Raidsonic podporuje díky nejnovějším čipsetům Realteku jak nejnovější formáty zvuku (včetně Dolby True HD či AAC 7.1), tak 3D obraz v režimu SbS a TaB. Výkonný čipset navíc znamená, že Icy TV Plus nabízí i internetový prohlížeč, aplikaci pro Youtube, podcasty či internetová rádia (Shoutcast), RSS kanály (Flickr, Picasa, zpravodajství, počasí) a Bittorrent klient.

 

Samotný přístroj je naprosto špičkově zpracován – ocelové šasi uvnitř a kryt z broušeného hliníku na vrchu, vše je perfektně zpracováno a vypadá jako kus luxusní elektroniky. Veškeré AV výstypy se nacházejí na zadní straně (HDMI, komponentní, kompozitní, stereo linkový a digitální optický), stejně jako napájecí a LAN konektor. USB konektory pro připojení k PC (USB 3.0) I pro připojení dalších disků k přehrávači (USB 2.0) jsou společně se čtečkou SD karet na levém boku, což sice neruší design čelního panelu (tam se nachází pouze informační diody), ale je to poněkud nepraktické, pokud přehrávač umístíte například do užší poličky pod televizorem. Dálkové ovládání je přehledné a nabízí rychlý přístup ke všem důležitým funkcím, nicméně trváme na tom, že nejkrásnější nejlépe vymyšlené dálkové ovládání má Apple TV – zde platí méně je někdy více.

IcyBox IB-MP3011

Méně ovšem není více pokud jde o podporu audio a video formátů – a v tomto směru má Icy TV Plus jasnou převahu nejen nad Apple TV (pochopitelně) ale i nad většinou dalších konkurenčních přehrávačů (kompletní výpis uvádíme na konci článku). Přístroj zvládne dokonce i .ISO, Real Media či M2TS soubory,  – co nám ale citelně chybí je podpora zvukového bezztrátového formátu FLAC. Široká je též podpora různých jazykových mutací u titulků, včetně těch středoevropských, mezi podporovanými formáty souborů s titulky ale výrobce neuvádí .TXT.

 

Po zapnutí vás uvítá poměrně přehledné menu s grafickými ikonami za nimiž se často nachází další řada podrobnějších položek a nastavení. Možnost přesné konfigurace je další silnou stránkou Icy TV Plus – můžete například nastavovvat zvukový výstup na HDMI a SPDIF (průchozí, LPCM apod), speciální ochranný režim pro plazmové obrazovky, podporu 24p přehrávání a samozřejmě řadu parametrů pro přístup k síti a nastavení UPnP, FTP a Sama serveru (ty je možné též vypnout). Snadné je i měnit nastavení během samotného přehrávání – ať už jde o výběr různých zvukových stop nebo titulků u nichž lze volit i velikost, umístění a barvu. Hudební soubory můžete třídit nejen podle složek ale I dle interpretů, alb, let a dalších parametrů – pokud máte u alb jejich fotografie, jsou zobrazeny při procházení, při prohlížení fotografií pak můžete nastavit různé efekty při jejich výměně či hudbu hrající na pozadí. Ke kvalitě obrazu a zvuku nemáme naprosto žádné výhrady – obsah s nižším rozlišením je převzorkován na vyšší výstupní HD rozlišení většinou též velmi kvalitně.

IcyBox IB-MP3011

RaidSonic Icy Box IB-MP3011Plus je skutečně špičkou a dalo by se říci jedničkou mezi multimediálními přehrávači – stojí sice o něco víc než některé konkurenční přístroje, za svůj peníz ale take podstatně víc dostanete (zejména serverové funkce). K dokonalosti mu chybí jen pár drobností – podpora WiFi není bohužel vestavěná (musíte si dokoupit USB dongl), pak je tu již zmíněný FLAC formát a konečně práce s internetovým prohlížečem pouze pomocí dálkového ovladače není ideální (to je ale společné všem podobným přístrojům či televizím, které tuto funkci nabízejí).

 

Sečteno a podtrženo, pokud ještě nemáte vybrán HD síťový přehrávač filmů a hudby pod letošní vánoční stromeček, měl by být “Icy TV Plus” mezi vašimi žhavými kandidáty.

 

 

Síťová rozhraní: LAN 10/100/1000 Mbit/s, RJ-45, WLAN WiFi 802.11n (je třeba dokoupit USB WiFi adapter)

Síťové protokoly: SAMBA (SMB), UPnP, NFS, FTP

Webové funkce: browser, YouTube, Juke Box, Webradio (Shoutcast), Bittorent, SS (Flickr, Picasa, Zprávy, Počasí)

Souborový systém: NTFS/FAT32

Rozhraní: 2x USB 2.0 Host, 1x USB 3.0 Device, 1x SD čtečka

Video rozhraní: kompozitní, komponentní, HDMI (až 1080p)

Audio rozhraní: Stereo, SPDIF (optický)

Video formáty: AVI/MKV/TS/M2TS/MPG/MP4/MOV/VOB/

ISO/IFO/DAT/WMV/RM/RMVB/FLV rozlišení až 1080p

Audio formáty: MP3/OGG/WMA/WAV/AAC, AC3 5.1 (průchozí a stereo mix),

Dolby Digital Plus 7.1 (průchozí), Dolby TrueHD 7.1 (průchozí a stereo mix),

DTS Digital Surround 5.1 (průchozí a stereo mix), AAC 7.1 (průchozí a stereo mix)

Fotografie: HD-JPEG, JPG, BMP

Titulky: SRT, SMI, SSA, SUB, IDX+SUB

V balení: 1x IB-MP3011Plus, 1x HDMI kabel, 1x A/V kabel, 1x Y/Pb/Pr kabel, 1x USB 2.0 kabel, 1x dálkové ovládání a baterie, adapter, manuál

soutez_casestudy

Cena: 4 476 Kč včetně DPH

www.bostar.cz

Byl pro vás článek přínosný?