Hlavní navigace

Android pod trojnásobnými útoky

19. 4. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Android je stále populárnějším cílem autorů malwaru. Naznačuje to mimo jiné i nová zpráva NQ Mobile.

Bezpečnostní firma hlásí, že objevila přes 65 tisíc typů malwaru – což je více než dvojnásobek stavu v roce 2011 – a Android je tedy podle ní mobilní platformou, která je cílem nejvíce malwarových útoků.

Preferovaným způsobem útoků na vlastníky zařízení s Androidem, který má generovat zisk, zůstává sociální inženýrství, například phishing. Jednou z takových taktik v mobilním světě je smishing, což je phishingová technika založená na SMS. Běžnými vektory infekce zneužívanými autory malwaru jsou také „přebalené“ aplikace z externích app storů a škodlivé webové stránky.

Přestože se počet infikovaných balíčků mezi lety 2011 a 2012 efektivně zdvojnásobil, kvantita infikovaných zařízení s Androidem se ve stejném období ztrojnásobila.

Za zmínku stojí například „nejdražší a nejinfekčnější“ mobilní badware v dějinách, zvaný Bill Shocker. Jedná se o problém zejména čínských uživatelů. Aplikace zvaná Bill Shocker převezme kontrolu nad smartphonem s Androidem a potichu ze zařízení odesílá textové zprávy na prémiová čísla. Prémiové esemesky jsou pak naúčtovány majiteli telefonu, a to bez jeho výslovného souhlasu.

soutez_casestudy

K dalším příkladům patří VDloader, DDSpy, DyPusher a FireLeaker – každý z nich s vlastními odlišenými vektory útoku.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?