Hlavní navigace

Apple představí iPhone 9, koronaviru navzdory

20. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Apple
Přestože dodavatelské řetězce a výroba je negativně zasažena koronavirovou nákazou, Apple hodlá na konci března představit nový iPhone 9.

Navzdory koronavirové nákaze a jejím dopadům na výrobu a prodeje Apple zatím nehodlá rušit konferenci, na které má na konci března představit nový iPhone 9. Ten by měl jít do prodeje 3. dubna, přičemž začátkem měsíce vyjde i nová verze iOS 13.4. Počítá se rovněž s představením nových modelů iPadů Pro, byť jejich uvedení na trh mohou zbrzdit právě negativní dopady epidemie. Ostatně o nich jsme už na Computerworldu psali. Mimo Čínu však dle Applu poptávka po nových zařízeních zůstává „silná“.

Obecně se počítá s tím, že nový iPhone 9 – někdy též označovaný jako iPhone SE2 – má nahradit iPhone 8. V jeho výbavě se čeká mimo jiné procesor A13, 3 GB RAM, 5,4“ displej (některé zdroje uvádí 4,7“) a dvojí provedení s kapacitou 64 GB, respektive 128 GB. To vše za cenu z těch nižších, začínat má na 399 dolarech (v přepočtu zhruba 9000 korun). Apple údajně zadal výrobu 30 milionů kusů, které mají uspokojit jen letošní poptávku.

soutez_casestudy

Od konference plánované na 31. března se očekává taky představení nových modelů iPadů Pro vybavených rychlejším procesorem a lepším fotoaparátem, nových AirPods a taky novinky pro lokalizaci a sledování polohy věcí, tzv. AirTags. A aby toho nebylo málo, šeptá se i o nových modelech MacBooku Pro a MacBooku Air. Co však zatím není jasné, nakolik všechny tyto záměry ovlivnila právě koronavirová nákaza, v důsledku které někteří čínští dodavatelé omezovali výrobu. Apple tak sice pořád může mít v plánu všechny z produktů představit, je však pravděpodobné, že ne všechny půjdou do prodeje v předpokládaných termínech.

Konferenci plánovanou na 31. března je však třeba vnímat v širším kontextu. Apple má totiž na letošní rok v kalendáři několik dalších zásadních událostí, včetně vývojářské konference WWDC nebo podzimního uvedení prvních 5G iPhonů. V každém případě je evidentní, že letošní rok má být pro Apple jedním z těch zásadnějších a koronavirová epidemie následující obchodní válku mezi USA a Čínou mu příliš do karet nehraje.

Byl pro vás článek přínosný?