Hlavní navigace

Apple představil vývojářskou verzi Mac OS X 10.7 Lion obsahující prvky z tabletu iPad

26. 2. 2011

Sdílet

Společnost Apple vydala předběžnou vývojovou verzi systému Mac OS X 10.7 kódově pojmenovanou Lion, který přináší některé z nápadů z přístroje iPad zpět na platformu Mac.

Operační systém Lion obsahuje funkci Mission Control, což je nové zobrazení všeho, co je spuštěno v počítači Mac; Launchpad, nový výchozí panel pro všechny aplikace v počítači Mac; aplikace využívající celý displej počítače Mac a nová gesta Multi-Touch. Lion také obsahuje Mac App Store, místo pro vyhledávání, instalaci a automatickou aktualizaci aplikací pro počítače Mac.

Předběžná verze systému Lion je od včerejška k dispozici členům programu Mac Developer Program prostřednictvím obchodu Mac App Store a finální verze systému Lion má být vydána pro zákazníky v létě.

Podívejme se na jednotlivé novinky v Mac OS X 10.7 podrobněji:
Mission Control je zcela nová funkce, která sjednocuje Exposé, Dashboard, Spaces a celoobrazovkové aplikace a poskytuje pohled z ptačí perspektivy na všechny aplikace a okna spuštěná v počítači Mac. Jednoduchým švihnutím se na pracovní ploše zobrazí otevřená okna seskupená podle aplikace, miniatury aplikací běžících v režimu celé obrazovky i Dashboard. Kliknutím okamžitě přejdete, kam potřebujete.

Launchpad umožňuje vyhledat a spustit jakoukoli aplikaci daleko snáz než dříve. Launchpad jediným kliknutím zobrazí všechny aplikace v počítači Mac v efektním rozvržení přes celou obrazovku, kde můžete aplikace spouštět, měnit jejich pořadí a organizovat je do složek. Aplikace také můžete uspořádat na několik stránek a švihnutím mezi nimi přecházet.

Nový Mac OS X Lion přináší do počítačů od Applu také zkušenost celé obrazovky, kterou znají uživatelé tabletu iPad. Jedním kliknutím vyplní okno aplikace celou obrazovku a naplno tak využije displej počítače Mac. Mezi jednotlivými celoobrazovkovými okny lze přecházet švihnutím a stejným postupem se vrátit i na plochu a Dashboard.

Nová gesta technologie Multi-Touch a plynulé animace mají umožnit lepší interakci s počítačem Mac. Mezi nová gesta patří ovládání velikosti zobrazení webové stránky nebo obrázku roztahováním a svíráním prstů, otáčení stránek nebo přecházení mezi celoobrazovkovými aplikacemi švihnutím doleva a doprava a zobrazení panelu Mission Control švihnutím nahoru.

Lion také obsahuje podporu Mac App Store, kde lze najít nové aplikace a jedním krokem si je na svůj účet iTunes koupit, stáhnout a nainstalovat. Aplikace zakoupené v obchodě Mac App Store se instalují přímo na panel Launchpad.

Mezi další funkce systému Mac OS X 10.7 Lion patří:
- nová verze aplikace Mail s elegantním širokoúhlým rozvržením inspirovaným přístrojem iPad; funkcí Conversations, která automaticky seskupuje související zprávy do jedné přehledné časové osy; výkonnějším vyhledáváním a podporou serveru Microsoft Exchange 2010; -AirDrop, mimořádně jednoduché řešení bezdrátového kopírování souborů mezi počítači Mac bez jakéhokoli nastavování;
-Versions, která automaticky ukládá po sobě jdoucí verze rozpracovaného dokumentu a nabízí možnost snadno předchozí verze procházet, upravovat i se k nim vracet; -Resume, která pohodlně obnoví přesně ten stav aplikací, v jakém jste je zanechali před restartováním počítače Mac nebo opětovným spuštěním aplikace; -Auto Save, která při práci automaticky ukládá dokumenty; -zcela nový FileVault, který poskytuje vysoce výkonné šifrování celých místních i externích disků a možnost okamžitě nevratně smazat data z počítače Mac; a
-Mac OS X Lion Server, který umožňuje zprovoznit server snáz než kdy v minulosti a přidává podporu správy počítačů se systémem Mac OS X Lion a přístrojů iPhone, iPad a iPod touch.

Byl pro vás článek přínosný?