Hlavní navigace

Apple průběžně přesvědčuje zákazníky k upgradům OS X

5. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Apple
V kontrastu k úspěchům Apple musí Microsoft se svými uživateli o přechod na nejnovější Windows bojovat.

Na rozdíl od rivala, společnosti Microsoft, se firmě Apple stále daří přesvědčovat významnou část svých zákazníků a uživatelů Maců k přechodu na novější verze OS X. Na poslední verze operačního systému Apple pro stolní počítače jeho uživatelé přecházeli takřka 3x rychleji než uživatelé PC na Windows 7, nejúspěšnější verzi Windows vůbec.

V prvních pěti měsících dostupnosti verzí OS X 10.6, 10.7 a 10.8 (známých pod označením Sněžný Leopard, Lev a Puma) téměř jedna třetina vlastníků počítačů Apple Mac upgradovala na nejnovější edici. Tato statistika vychází z internetových měření kalifornské společnosti Net Applications. Tato společnost měří používané typy systému na základě sledování přístupů uživatelů k množině přibližně 40 000 webů.

Pět měsíců po své premiéře v roce 2009 poháněl Sněžný leopard 32 procent všech Maců, zatímco edice OS X Lev a Puma představovaly 29 % všech instalací ke konci pátého měsíce své existence. Proti tomu Windows 7, mající taktéž premiéru v roce 2009, byla nainstalována na 11 % všech PC s Windows, více než dvojnásobek proti tomu, co předvedly Windows Vista dva roky před tím. Windows 8, které byly uvedeny na konci října 2012, prozatím sledují stejnou náběhovou křivku jako Windows Vista, i když to se samozřejmě ještě v následujících měsících může změnit.

Ochota vlastníků Maců k upgradům může souviset s cenou – všechny tři nejnovější edice stály méně než 30 dolarů, Puma potom dokonce méně než 20 dolarů. Proti tomu nejlepší cena pro upgrade na Windows 7 byla 50 dolarů (a to pouze krátce během léta 2009) a u nejtypičtější verze Vista v roce 2007 to bylo dokonce 159 dolarů. Pouze Windows 8 jsou schopny soutěžit s nabídkou Apple, slevová nabídka na upgrade je cca 40 dolarů a vyprší na konci ledna 2013.

Samozřejmě OS X přináší mezi edicemi řadu menších změn, zatímco Windows jdou typicky cestou značně přepracovaných a odlišujících se generací systémů. Rozdíl mezi přechodem na novější verze Windows a OS X je ale snadněji vysvětlitelný při pohledu na odlišnou demografii uživatelské báze. Operační systémy Apple používají především koncoví zákazníci, kteří o upgradu rozhodují impulzivně. Proti tomu Windows běží na stovkách milionů počítačů, které vlastní a spravují velké společnosti, jež jsou při přechodech na nové operační systémy obvykle konzervativní. Proto trvalo Windows 7 více než 18 měsíců, než se usadily na 30 procentech všech PC s Windows, zatímco OS X 10.7 Lev to zvládl za třetinu času.

Byl pro vás článek přínosný?