Hlavní navigace

Apple v roce 2012

3. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © iQoncept - Fotolia.com
Rok 2011 se do historie společnosti Apple zapsal blaze i neblaze. Po dlouhém boji s rakovinou nadobro odešel její spoluzakladatel a vizionář Steve Jobs. Stihl však alespoň v obrysech zanechat plány na roky dopředu.

Přemostění s podnikovým IT

iPad 2Na rozdíl od výrobců jako Cisco, HP, Dell a dalších společnost Apple nikdy nezveřejnila podnikovou produktovou roadmapu. Navzdory svému tradičnímu silně specifickému přístupu (nebo spíše jeho absenci) k podnikové sféře však v minulosti vyvinula svá vlastní podniková řešení, mezi něž řadíme platformu OS X Server nebo rack-mount servery Xserve.

Namísto jejich integrace s běžnou podnikovou infrastrukturou se však společnost zaměřovala na produkci koncových řešení. Ta se skvěle uchytila v mezeře na trhu a SMB segmentu, nikoliv však ve velkém korporačním světě.

Během několika posledních let však Apple přichází na to, že to zdaleka nemusí být jediná cesta, jak dopravit své technologie na firemní pracoviště. Společnost tiše buduje mosty s podnikovým IT světem uzavíráním partnerství s třetími stranami, jejichž cílem je podpořit využití iOS zařízení a Maců v podnikovém prostředí.

Tento nastartovaný trend by měl dále nabírat na obrátkách i v roce letošním. Očekává se další vlna integrace systémů společnosti Apple s existujícími podnikovými standardy a technologiemi, jež zabezpečí růst podpory iOS a OS X v podnikové sféře.

Společnost Apple by se měla zasadit také o to, že její systémy budou implementovány a podporovány tak efektivně, jak jen to bude možné. Napomoci by mu k tomu měla partnerství s IT poradenskými agenturami, jež nabídnou školící a vzdělávací prostředky. Pozornost by se měla znovu zaměřit také na existující soubor certifikací s cílem odpovědět na požadavky trhu.

Pomocnou ruku podá rovněž rostoucí trend mezi společnostmi, jež stále častěji dovolují svým zaměstnancům používat pro práci svá vlastní zařízení (BYOD). A že jich s nakousnutým jablíčkem letos opět nebude málo.

Nezapomínejte na iPod Touch

Bezpochyby uvidíme nové iPady a iPhony, dočkat bychom se přitom mohli také skutečného updatu iPodu Touch. Srdcem nových modelů má být další generace procesorů ARM označovaná A6, iPad 3 pak s velkou pravděpodobností potěší své majitele retina displejem. Méně pravděpodobně to vypadá s podporou LTE a NFC technologie, na kterou si nejspíš ještě minimálně další rok počkáme. Apple má totiž ve zvyku u podobných technologií vyčkávat na téměř bezvadný chod.

Siri vyráží do světa

Velký rok čeká také virtuální asistentku Siri, která má již nyní potvrzenou lokalizaci do dalších jazyků. Cestu by přitom měla nalézt do dalších zařízení, a to nejen iPadu či iPodu Touch příští generace, ale také do Apple TV. Pojetí Apple TV jako „pouhého“ set-top boxu by se přitom mělo stát minulostí, svědčí o tom i krátká pasáž z životopisu Steve Jobse sepsaného Walterem Isaacsonem. V této pasáži se Jobs v odkazu na trh s televizory nechal slyšet, že to „konečně rozlousknul“.

V úvahu u Siri připadá také možnost volby jednotlivých charakterů a hlasů, podobě jako je tomu u navigací. Inovovaných map s navigací a lepšího vyhledávání bychom se měli dočkat s příchodem iOS 6, stejně jako s úpravou notifikačního centra. Nástupce desktopového operačního systému OS X Lion by se pak měl více orientovat na (i)cloud.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?