Hlavní navigace

Apple zablokoval prodej tabletů Samsungu v EU

11. 8. 2011

Sdílet

Německý soud zakázal prodej tabletu Galaxy Tab 10.1 od Samsungu v celé EU s výjimkou Holandska. Porušuje prý práva na duševní vlastnictví Applu.

Společnost Apple tak slaví další vítězství, protože podobného efektu se jí podařilo dosáhnout již v Austrálii. Navíc se snaží docílit i zákazu prodejů smartphonů z řady Galaxy od Samsungu, což bude soud projednávat dnes.

I když Apple nezveřejnil podrobnosti, nezávislý patentový expert Florian Mueller na svém blogu informoval, že důvodem k zákazu prodejů bylo uznání faktu, že Galaxy Tab od Samsungu porušuje registrovaná práva na ipad galaxy tabdesign Applu. Ty jsou ochráněny průmyslovým vzorem č. 000181607-0001, který má právě Apple v zemích EU registrovaný. Nicméně ten chrání jen poměrně obecné rysy, takže otázka podobnosti je v takovýchto případech podle komentátorů subjektivní. Rozdíl ve skutečném designu přístrojů iPad od Applu a Galaxy Tab 10.1 od Samsungu můžete vidět na obrázku vpravo.

Mluvčí Applu k situaci řekla, že není pochybnosti, že poslední generace produktů Samsungu se svým vzhledem velmi podobá přístrojům iPhone a iPad a má také podobnou hardwarovou výbavu, rozhraní a dokonce i balení. Apple si tyto praktiky nechce nechat líbit. Naopak zástupci Samsungu jsou rozhořčeni, protože údajně nebyli ani přizvání ke slyšení a hodlají se bránit, protože Apple si prý nechal zaregistrovat jen velmi obecné průmyslové vzory, které lze aplikovat na celou řadu tabletů.

Soudní spor v EU mezi Applem a Samsungem ovšem není jediný. Od dubna se tyto dvě společnosti soudí v USA, taktéž z důvodu, že přístroje řady Galaxy kopírují iPad, iPod touch a iPhone.

Byl pro vás článek přínosný?