Hlavní navigace

Apple zažil první propad zisků za 10 let

26. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Apple
Společnosti Apple v prvním čtvrtletí 2013 poprvé v poslední dekádě klesly zisky.

Apple mezi lednem a březnem 2013 zaznamenal čtvrtletní čistý zisk 9,5 miliardy dolarů, což je o více než 2 miliardy méně v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku, kdy čisté zisky činily 11,6 miliardy dolarů.

A to i přesto, že se celkové tržby meziročně zvýšily z 39,2 miliard na 43,6 miliardy a rostly prodeje iPhonů i iPadů. Problém je, že hrubá marže Applu za tu dobu poklesla z 47,4 na 37,5 procenta.

Nicméně Tim Cook, výkonný ředitel Applu, zůstává klidný a říká: „Je nám potěšením oznámit rekordní tržby v prvním čtvrtletí díky pokračujícím dobrým výsledkům iPhonu a iPadu.“

Tablet iPad zažil významný růst s 19,5 milionem prodaných jednotek v porovnání s 11,8 miliony kusů za stejné čtvrtletí minulý rok. Je to částečně i díky představení cenově dostupnějšího iPadu mini.

Nicméně kvůli rostoucí konkurenci ze strany Samsungu a dalších výrobců zařízení s Androidem rostly iPhone pouze minimálně, konkrétně o 2,3 milionu na 37,4 milionu jednotek. Apple také zažil menší propad prodejů Maců pod 4 miliony kusů.

soutez_casestudy

V žádném případě se však nejedná o počátek konce Applu, který měl poměrně klidné čtvrtletí. Ve chvíli, kdy svět očekává iPhone 6 a iPad 5, vydali konkurenti spoustu zajímavých zařízení. Objevují se také spekulace, že do budoucna firma představí chytré hodinky iWatch.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?