Hlavní navigace

Vybíráme elektronické hračky pro sportovce - 1. díl

26. 4. 2013

Sdílet

 Autor: © Maridav - Fotolia.com
Tak už nám začala sportovní sezóna, minimálně počasí tomu nasvědčuje. Jestliže máte předsevzetí, že začnete s fyzickou aktivitou, již nemáte výmluv.

Plnění vašich předsevzetí vám mohou významně usnadnit elektronické hračky. Některou z nich jistě využije většina aktivních sportovců. Problémem trochu je, že trh je podobnými zařízeními zaplněný a je těžké oddělit zrno od plev, zejména pokud k tomu připočítáme osobní preference, cíle sportovní aktivity a různě velké rozpočty každého jednotlivce.

S tím se vám v následujícím seriálu pokusíme pomoci. Články budou děleny podle aktivity, kterou se chystáte dělat. Zaměříme se na elektroniku do posilovny, pro cyklisty, pro plavce a pro milovníky turistiky. Nejprve se ale podívejme na běhání.

Jak vybrat to nejlepší fitness zařízení pro běžce

Běh je nejčistší ze všech spotů. Zpravidla nevyžaduje nic více než slušné běžecké boty, to však neznamená, že nemůžete svůj trénink vylepšit malou technologickou asistencí.

Nejlepší volba

GPS hodinky: Takový typ hodinek je schopen splnit všechny vaše tréninkové požadavky v pohledném, malém balení – a je dobře čitelný i za běhu, ať už na ostrém slunci nebo v noci. Vyberte si takové hodinky, které jsou schopny synchronizovat údaje s počítačem pro sledování průběhu cvičení, a zároveň vydrží na jedno nabití minimálně osm hodin. Což znamená, že je nebudete muset nabíjet každý den. Další podporovanou funkcí by měl být řízený nebo strukturovaný trénink, abyste mohli běžet v intervalech bez předchozího měření cyklů. Stojí také za to popřemýšlet o hodinkách, které podporují externí senzory, to pro případ, že se k nim v budoucnu rozhodnete přidat další tréninkové fitness hračičky.

Garmin Forerunner 610

Dobrými volbami jsou Garmin Forerunner 610, Suunto Ambit, Timex Ironman Run Trainer 2 (v ČR se podle našich údajů zatím prodává pouze verze 1.0) a Polar RC3. (Cyklisti a triatlonisté by měli sáhnout po modelech Garmin Forerunner 910XT nebo Magellan Switch Up).

Suunto Ambit

CS24

Monitor tepové frekvence: Takové zařízení může zlepšit váš trénink a udržet vás v rámci vašich možností. Většinu takových monitorů můžete připevnit pomocí pásku na hruď a potom bezdrátově propojit s hodinkami. Zařízení pak bude sledovat a měřit vaši tepovou frekvenci pomoci elektrických impulzů (podobně jako EKG). Některé novější modely využívají světlo pro detekci změny proudění krve (podobně jako pulzní oxymetr). Trénink s monitorem srdečního tepu je potvrzenou metodou maximalizující efektivitu cvičení. Přístroj umožňuje přesně měřit vaše fyzické vypětí a donutí vás přidat, když se málo snažíte, a naopak ubrat, když to přeháníte.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?